Герої області: люди Дніпропетровщини, які відзначилися за рік повномасштабної війни

Герої нашої області: люди Дніпропетровщини, які відзначилися за рік повномасштабної війни - фото: vgorode.ua

Герої нашої області: люди Дніпропетровщини, які відзначилися за рік повномасштабної війни - фото: vgorode.ua

Події
24 лютого 2023 09:09

Дніпропетровщина – це форпост України. Ще з 2014 року область стала прихистком для великої кількості людей та медичним фронтом. Після початку повномасштабного вторгнення, 24 лютого 2022 року, мешканці регіону продовжили щодня наближати перемогу. Серед них військові, волонтери, лікарі, рятувальники, звичайні люди, діти і навіть тварини. Їхні історії та як вони допомагали державі – читайте у нашому матеріалі.

5-річна дівчинка стала наймолодшою волонтеркою України та зібрала на ЗСУ 35 тисяч гривень

5-річна дівчинка зібрала 35 тисяч на ЗСУ5-річна дівчинка зібрала 35 тисяч на ЗСУ - фото: life.pravda.com.ua

Марії Макєєвій з Кривого Рогу 5 років. Її визнали наймолодшою волонтеркою України. Спільними з 9-річним братом виступами, дівчинка зібрала 35 492 гривень для потреб Збройних сил України. Їхню допомогу зафіксували у Національному Реєстрі Рекордів України ще у травні на День вишиванки. Разом з благодійним фондом вони придбали тепловізійний приціл на Херсонський напрямок.

Собака-рятувальниця Дніпровської бригади НГУ, яку нагородили медаллю "За віддану службу"

Собаку Уну нагородили орденом "За віддану службу"Собаку Уну нагородили орденом "За віддану службу" - фото: facebook.com/vch3036ngu

Службову собаку Уну дніпровської бригади НГУ імені Олександра Радієвського нагородили медаллю "За віддану службу для собак ІІІ ступеню". Нагороду вручили нацгвардійцю, який займається з твариною вже три роки. Більшість часу вона проводить на позиціях з бійцями у Донецькій області. Там вона шукає вибухові предмети та розміновує території. Також Уна приєднується до пошуків людей під завалами.

Так, бойова собака долучилася до пошуку людей під руїнами у Дніпрі 29 вересня 2022 року. Тоді окупанти завдали ракетного удару по житловим кварталам міста. Уна знайшла та вказала місце, де рятувальники знайшли тіла загиблих.

Волонтерка врятувала 7 тварин після ракетного удару по будинку на ж/м Перемога

Волонтерка врятувала сім тварин після ракетного ударуВолонтерка врятувала сім тварин після ракетного удару - фото: nashemisto.dp.ua

Волонтерка Алла з Дніпра давно турбується про тварин та шукає їм нові люблячі сім'ї. Після ракетного удару по багатоповерхівці на ж/м Перемога 14 січня жінка відразу приїхала на місце трагедії. Алла допомагала постраждалим та збирала інформацію про тварин, щоб витягти їх з пошкоджених квартир. Лише на другий день їй з рятувальниками та господарями вдалося врятувати двох маленьких хвостиків.

Загалом Аллі разом з працівниками ДСНС вдалося врятувати сім тварин. Зараз вдома у жінки живе чотири врятовані коти та песик. Вона також щодня приходить до руїн багатоповерхівки та годує безхатніх котів, які вижили після ракетного удару.

Собаки-рятувальники з рятувального загону "Антарес"

Собаки знаходять людей під заваламиСобаки знаходять людей під завалами - фото: facebook.com/larisa.borysenko

Підрозділ "Антарес" – єдиний в Україні, що допомагає Генштабу ЗСУ. Він знаходиться у Павлограді на Дніпропетровщині. Собаки допомагають рятувальникам шукати людей на руїнах будинків після ракетних ударів та загиблих військових на дуже складних локаціях.

Спочатку Генштаб ЗСУ дає координати. Після цього волонтери виходять на пошук зі своїми підопічними.

Від початку повномасштабного вторгнення собаки разом з кінологами знайшли понад 50 загиблих військових та цивільних.

Рятувальниця з Дніпра Євгенія Дудка, яка постраждала від ракетного удару по Дніпру

Рятувальниця з Дніпра отримала орден "За мужність"Рятувальниця з Дніпра отримала орден "За мужність" - фото: facebook.com/dudka.ev

31-річна прес-офіцерка Євгенія Дудка постраждала 10 квітня 2022 року. Тоді окупанти завдали ракетного удару по комплексу в Новоолександрівській сільській територіальній громаді Дніпровського району.

Євгенія разом із рятувальниками вирушила на місце події. Особовий склад почав гасити загоряння та оглядати постраждалі будівлі. Рятувальниця розпочала збір інформації для ЗМІ щодо оперативної обстановки на місці, робила фотозвіти. Під час роботи рятувальників російські військові завдали повторного ракетного удару по тому місцю. Євгенія Дудка вижила, але отримала поранення черевної порожнини та стегна. Її госпіталізували до лікарні, а потім за кордон.

Сім місяців Євгенія Дудка провела у Німеччині. Під час лікування за кордоном її нагородили орденом "За мужність" ІІІ ступеня. Вона повернулася додому до Дніпра декілька днів назад. 

Хлопчик відмовився від подарунків і купив акумулятори для ЗСУ

10-річний хлопчик купив акумулятори для ЗСУ10-річний хлопчик купив акумулятори для ЗСУ - фото: facebook.com/arobulaholena

У Дніпрі 10-річний Олексій Ткаченко відмовився від подарунків на Різдво, назбирав кошти та купив акумулятори для ЗСУ. Про юного волонтера розповіла Олена Булах. Чоловік жінки захищає Україну. Саме його бригаді допоміг юний волонтер. Він написав жінці, яка є знайомою його мами, та запропонував допомогти військовим.

Жінка зазначила, що була дуже здивована і відразу написала мамі Олексія. Виявилося, що хлопчик відмовився від подарунків на Різдвяні свята та спеціально збирав свої кишенькові гроші. Згодом за ці кошти він купив акумулятори для захисників.

Хірург-травматолог із Дніпропетровщини врятував понад 400 людей

Хірург щодня рятує поранених людейХірург щодня рятує поранених людей - фото: adm.dp.gov.ua

Хірург-травматолог з Дніпропетровської області Олексій щодня в операційній рятує людей. Під час війни він та його команда допомогли понад 400 поранених.

– У травматології відчуваєш себе ремісником. Робиш щось руками – і відразу бачиш результат. «Лагодиш» кінцівки, наче столяр, який працює з деревом, – поділився Олексій.

Він зазначає, що під час війни його передова у лікарні, зі скалпелем у руках. Там також треба приймати рішення дуже швидко. Про це розповіли в Дніпропетровській ОВА у рубриці "Творці перемоги".

Водій автобуса з Нікопольського району возив людей під обстрілами

Водій автобуса з Нікопольського району працював під обстрілами - фото: adm.dp.gov.uaВодій автобуса з Нікопольського району працював під обстрілами - фото: adm.dp.gov.ua

Віталій – водій автобуса із села Кам’янське, що у Нікопольському районі. Він за кермом вже 30 років. Працює на маршруті Червоногригорівка-Нікополь. Саме ці населені пункти найбільше обстрілює ворог вже понад сім місяців

До своєї роботи шофер ставиться дуже відповідально. Адже розуміє, що від нього залежить життя людей. Возить переважно лікарів, пекарів та мешканців сіл, які працюють у місті.

Віталій також розповів, як 1 вересня віз людей до Нікополя під обстрілами.  

– Рано вранці 1 вересня тільки хотіли стартувати з Червоногригорівки – почався обстріл. Перечекали. Вирушили до Нікополя. Коли до моста доїхали – знову "Гради" накрили. Ми тоді людей на зупинці підібрали і скільки є потужності – тікали звідти. Опісля пасажири казали мені: дякуємо дуже, що врятував нас, – згадує Віталій.

Винахідник створив унікальний дрон-камікадзе для ЗСУ

Віталій Бризгалов створив дрон для ЗСУВіталій Бризгалов створив дрон для ЗСУ - фото: 24tv.ua

Інженер із Кривого Рогу Віталій Бризгалов створив унікальний дрон-камікадзе для Збройних сил України. Він може літати на відстань до 300 кілометрів та нести десять кілограмів вибухівки.

Новий дрон-камікадзе має довжину понад три метри і вагу 40 кілограмів. За словами інженера, це безпілотник бригадного рівня, для роботи в тилу, бо може далеко літати. Всі важливі складові команда виробляє самостійно – матрицю, бензиновий двигун, регулятори.

Військові вже самостійно зможуть заряджати вибухівку всередину або будуть підвішувати її до крил безпілотника. 

Комбат Дніпровської бригади обороняв Бахмут та отримав нагороду від Президента України

Командиру Дніпровської бригади вручили орден Богдана ХмильницькогоКомандиру Дніпровської бригади вручили орден Богдана Хмильницького - фото: facebook.com/93OMBr

Дмитро Бухало – комбат мотопіхотного батальйону 93-ї бригади Холодний Яр. У День ЗСУ, 6 грудня, Володимир Зеленський вручив йому орден Богдана Хмельницького ІІ ступеню за оборону Бахмуту. Під час важких боїв за місто, командира було поранено.

За словами бійця, у момент прильоту ракети він не встиг спуститися у підвал. Так отримав важкі поранення та пробув сім днів без свідомості. Прокинувся вже в реанімації у Дніпрі. Після цього, довгий час він перебував у палаті нейрохірургії. На лівій нозі було встановлено апарат Ілізарова.

Зараз командир лікується у військовому шпиталі і чекає, коли, нарешті, зможе повернутися до своїх побратимів.

Боєць з Дніпровської бригади знищив техніки РФ на майже 30 мільйонів доларів

Боєць знищив літак та вертоліт армії РФБоєць знищив літак та вертоліт армії РФ - фото: facebook.com/dshv25opdbr

Ілля – старший солдат 25-ї окремої повітрянодесантної Січеславської бригади. Він уклав контракт із ЗСУ в середині лютого 2022 року. Вже у березні поблизу міста Верхньоторецьке, що в Донецькій області, збив із ПЗРК "Ігла" свою першу повітряну ціль – російський Су-25, вартість якого 11 мільйонів доларів.

Другою ворожою ціллю, яку знищив боєць, був гелікоптер Ка-52. Це сталося у травні поблизу населеного пункту Нью-Йорк. Вартість російського вертоліта близько 16 мільйонів доларів.

За освітою Ілля столяр, який 9 років відпрацював на шахті. Себе він називає простим шахтарем.

Будьте в курсі останніх новин – підписуйтесь на наші сторінки в Facebook, Viber і Instagram. Також у нас є чат "Дніпро, підвези", де ви можете знайти собі попутників.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах