У Кривому Розі після ракетних ударів почервоніла річка: чи безпечна вода

У Кривому Розі після ракетних ударів почервоніла річка: чи безпечна вода -

У Кривому Розі після ракетних ударів почервоніла річка: чи безпечна вода - фото: facebook.com/dosytKR

Події
20 вересня 2022 12:33

Після ракетних ударів по Кривому Рогу вода у річці Інгулець стала червоного кольору. Декілька проб відібрали, щоб перевірити, чи безпечна вода. З’явилися перші результати дослідження.

Унаслідок атаки окупантів були зруйновані гідроспоруди у місті. Щоб ліквідувати аварію спорудження укріпили щебнем і згодом річка почервоніла. Громадська організація "Досить труїти Кривий Ріг" відібрала проби води в Інгульці біля мікрорайону Карачуни, скель МОДРу та у паркі Мершавцева.

Активісті в аналізі спиралися на методику екологічної оцінки якості поверхневих вод за відповідними категоріями, розроблену Харківським інститутом Міндовкілля. Вода в усіх пробах за класифікацією належить до ІІ та ІІІ категорії: доброї та посередньої. Всього існує сім категорій, небезпечними вважаються води, починаючи з 5-ї. Отже, воду в Інгульці можна назвати відносно безпечною.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

У відібраних пробах вміст заліза розчинного не перевищував дозволених норм. Концентрація загального заліза у воді буде більшою. Жорсткість була дещо підвищеною, але не критично, зважаючи на ліквідацію аварії в умовах надзвичайної ситуації. Важкі метали у відібраних пробах відсутні.

Воду також перевірили на вміст розчиненого кисню. Сатурація у всіх пробах була вище, ніж 90%. Це означає, що кисневого голоду серед риби та річкової рослинності не буде. А отже саме через почервоніння води річкові мешканці не загинуть.

Людей найбільше бентежив червоний колір – це вочевидь часточки суглинку та гематиту, які осядуть на дно. Згодом повернеться звичний колір річки.

Усі проби води ІІІ категорії були саме за вмістом фосфатів та нітритів. Це могло статися через затоплення приватних обійсть, інженерних мереж та вигрібних ям. Активісти не мали змоги провести аналіз води за санітарно-епідеміологічними показниками, тому не можуть повністю оцінити її безпечність.

З приводу почервоніння води причин для паніки немає, але обстріли та руйнування дамби все одно несуть наслідки для довкілля, зазначили у громадській організації.

Будьте в курсі останніх новин – підписуйтесь на наші сторінки в Facebook, Viber і Instagram. Також у нас є чат "Дніпро, підвези", де ви можете знайти собі попутників.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах