Конфіскація тварин і не тільки: заступник мера Дніпра Михайло Лисенко розповів про ситуацію у місті

Заступник мера Дніпра Михайло Лисенко розповів про ситуацію у місті

Заступник мера Дніпра Михайло Лисенко розповів про ситуацію у місті - фото: gorod.dp.ua

Події
16 березня 2022 15:35

Заступник мера Дніпра Михайло Лисенко, котрий на час війни також є заступником керівника штабу ради оборони Дніпра, розповів про ситуацію у нашому місті. Куди потрапили відібрані у біженців під час посадки в поїзд тварини, як правильно перетинати блокпости вночі, чому бізнес має відновити роботу і наскільки місто готове до оборони – читайте нижче.

Куди поділися тварини, яких не пустили до поїзда та забрали у біженців із Дніпра?

Як розповів Михайло Лисенко, приблизно 30 великих собак (яких дніпровські біженці хотіли забрати із собою) не пропустили до поїзда. Наразі ці тварини знаходяться на території комунального підприємства "Зооконтроль". Коли господарі повернуться до міста, то чотирилапих їм віддадуть, передає 11 канал. Потрібно сказати, що на сьогоднішній день співробітники міськради Дніпра вже домовилися із працівниками "Придніпровської залізниці" про те, щоб вони пропускали собак у поїзд на місці з власниками. Тож проблеми з евакуацією тварин у місті вже немає.

Як правильно перетинати блокпости вночі?

Заступник мера Дніпра попросив автомобілістів під час перетину блокпостів уночі вимикати всі фари (ближнє, дальнє світло), включати світло в салоні та аварійні сигнали, а також опускати шибки. Таке правило – вимушений захід. Воно обов'язково має дотримуватися, щоб можна було вчасно розпізнати людей, які можуть бути небезпечними для городян.

Чиновник зазначив, що до настання комендантської години о 20:00 на блокпостах можуть вибірково доглядати транспортні засоби. Дії співробітників Нацгвардії та ЗСУ повністю законні. Мати при собі будь-які додаткові документи для перетину блокпостів не потрібно.

Як зараз справи з безпекою в Дніпрі і як вони можуть бути в майбутньому?

Михайло Лисенко сказав, що наше місто готове до оборони. Також він наголосив, що в режимі "постійної готовності" доведеться жити й надалі.

- У нас місто досить добре укріплене. У нас знаходиться велика кількість військ та територіальної оборони. На жаль, ракетні удари по місту частково продовжуватимуться. Я думаю, що нам варто вже, як Ізраїлю, приготуватися жити у стані постійної війни. І ми від цього нікуди не подінемось, – пояснив чиновник.

Незважаючи на те, що війна в Україні триває, обстановка в місті зараз спокійна і має бути такою в найближчому майбутньому.

- У противника на сьогоднішній день немає жодних сил зайти до міста Дніпро. Нема ні техніки, ні людей. Немає нічого. Ситуація у місті Дніпро найспокійніша. Ви бачите: зараз місто Дніпро приймає величезну кількість біженців. Якщо раніше люди виїжджали з Дніпра, то зараз усі люди (зокрема Харківська, Запорізька, Херсонська області) приїжджають у Дніпро, – додав Михайло Лисенко.

Як працюють комунальні служби (що надають електро-, водо-, газопостачання, опалення) та чи можна не платити за їхні послуги у Дніпрі?

– На сьогоднішній день у нас працюють усі комунальні служби на 100%. Мною було ухвалено рішення частину комунальної техніки відправити на будівництво фортифікаційних споруд. Не лише на території міста, а й на території області. Жодних проблем з водо- та газопостачанням на сьогоднішній день немає. Будь-які страшні історії про те, що у Дніпрі не вистачає хлору, і незабаром без хлору від питної води всі помруть, це нісенітниця. У нас є стратегічний запас хлору. Місто як мінімум забезпечене на 2 місяці хлором для всіх наших потреб, – сказав заступник мера Дніпра.

У ситуації, коли наша країна перебуває у стані війни, для деяких жителів Дніпра оплата комунальних послуг не є першочерговим. Проте, як наголосив Михайло Лисенко, мешканці області мають (по можливості) здійснювати її. Адже всім працівникам комунальних підприємств треба платити зарплатню.

- Війна – це не лише стрілянина та бомбардування. Це робота тилу та всіх комунальних підприємств, – заявив чиновник, закликавши не недооцінювати внесок комунальників у боротьбу за перемогу у війні та свободу України.

Як наразі працює громадський транспорт у Дніпрі?

– Велику кількість автобусів із міста Дніпро ми направили на евакуацію людей з інших областей. Зокрема, з Донецької області, Мелітополя, Маріуполя. Тож графіки скоротилися. Але, я гадаю, всі городяни до цього віднесуться нормально, – розповів Михайло Лисенко.

Як на сьогоднішній день у Дніпрі справи з продуктами харчування, паливом та роботою банкоматів?

Продукція. За словами заступника мера Дніпра Михайла Лисенка, величезних черг у магазинах АТБ, "Сільпо", "Варус" (як у перші дні від початку війни) більше немає. Якихось спеціальних продуктів, які раніше поставлялися ексклюзивними постачальниками, теж немає. Проте з голоду ми точно не помремо. Працівники міськради регулярно проводять наради практично з усіма мережами у місті Дніпро, які займаються реалізацією продуктів харчування. Наразі немає жодних проблем із продуктами першої необхідності. У найближчі 2-3 тижні їх також можна буде знайти на полицях у міських магазинах.

Паливо. Михайло Лисенко запевняє, що на територію України наразі поставляються світлі нафтопродукти як із території Польщі, так і з території Литви. На наших нафтопереробних заводах є достатня кількість нафтопродуктів. Проблем з паливом на сьогоднішній день немає не передбачається в найближчому майбутньому.

Робота банкоматів Михайло Лисенко сказав, що гроші в банкоматах є, "кілометрових" черг (як у перші 2-3 дні вони) біля них уже немає.

Чи мають відновлювати роботу перукарні, спортзали, ресторани та кафе, магазини одягу та інших речей у Дніпрі? Чому?

Михайло Лисенко сказав, що будь-які міські підприємства мають працювати під час війни (до настання комендантської години о 20:00).

- Це стосується всіх: перукарень, магазинів, спортзалів... Хотів би звернутися до підприємців, щоб вони розпочинали активну діяльність, щоб вони відкрили всі без винятку свої заклади, наскільки це можна. Давайте все працювати. Виходимо на роботу та продовжуємо жити, – пояснив він.

Відновлювати роботу підприємства Дніпра мають із двох причин:

  • Нам треба звикати жити в умовах воєнного стану. Протягом 2-3 тижнів ситуація з війною має стабілізуватися, але наш "північний сусід" може не припиняти військові дії ще дуже довго.
  • Потрібно поповнювати міський бюджет, працюючи та сплачуючи податки. Михайло Лисенко наголосив, що всі комунальні підприємства зараз купують необхідне обладнання для Збройних сил та територіальної оборони. Це величезна витратна частина, яку взяло він місто. Довелося зняти гроші, які було заплановано витратити на ремонт доріг, придбання рухомого складу, на капітальні ремонти. Але це вимушений захід. Якби місто Дніпро програли, то вже нікому не потрібні були б дороги та вуличне освітлення.

До того ж Михайло Лисенко попросив городян дізнаватися у представників волонтерських штабів, чим можна їм допомогти, та привозити найнеобхідніші на даний момент речі.

Нагадаємо, що зараз Товариство Червоного Хреста України надає мешканцям "гарячих точок" та біженцям все необхідне для виживання, допомагає громадянам знайти своїх зниклих родичів. Куди можна звертатися для участі в благодійності чи отримання гумдопомоги у Дніпрі – адреси та телефони волонтерів дізнайтесь тут. Дізнатися контакти Координаційного штабу волонтерів Дніпра (що допомагає біженцям та чоловікам у теробороні) для благодійності, можна тут.

Будьте в курсі останніх новин – підписуйтесь на наші сторінки в Facebook, Viber і Instagram. Також у нас є чат "Дніпро, підвези", де ви можете знайти собі попутників.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах