"Це буде ціле шоу на всю Україну": коли та як знесуть готель "Парус"

Коли та як знесуть готель "Парус" у Дніпрі

Коли та як знесуть готель "Парус" у Дніпрі - фото: kathmanduandbeyond.com

Події
17 лютого 2022 11:39

У Дніпрі знесуть недобудований готель "Вітрило" - одна з найбільш відомих будівель міста з тризубом. Відомо коли і як це зроблять.

Як розповів мер Дніпра Борис Філатов, назвати дату зносу "Вітрила" він не може, але позбутися цього недобудови планується до середини літа 2022 року, передає 34 канал. На даний момент відпрацьовується схема, за якою буде здійснено спрямований вибух будівлі. Це дуже відповідальна і непроста до виконання. Необхідно зробити так, щоб готель склався і щоб при цьому через вибух скла на машинах і будинках, що знаходяться поруч, не розбилися, а люди не постраждали.

– Це буде ціле шоу на всю Україну, – зазначив чиновник і додав, що достатньо кваліфікованих для такого вибуху фахівців уже шукають.

Герб України на приміщенні, за словами Бориса Філатова, перед демонтажем зафарбують. Незважаючи на те, що гостинця "Парус" є однією з найвідоміших будівель Дніпра, хоч якось реставрувати її та залишити як символ нашого міста (як просять деякі дніпряни) неможливо. На це є три основні та досить вагомі причини.

Чому "Вітрило", відомий через тризуб, не можна залишити в Дніпрі?

"Вітрило" почали зводити в 70-х роках 20 століття. Як підкреслив історик Максим Кавун, за задумом цей проект був одним із найграндіозніших у СРСР і подавався у газетах як символ розвиненого соціалізму у Дніпропетровці. Незабаром будівництво "заморозили". У 2000-х будівлю понад 100 метрів заввишки передали до приватних рук. Тоді була надія, що будівництво доведуть до кінця, але не судилося. Так, ця ділянка стала майже звичайною закидкою. Періодично городяни встановлювали на неї то українські, то російські прапори. 2014 року патріоти зобразили на готелі величезний герб України, щоб остаточно показати, що Дніпро – українське місто. Його "візитною карткою" для приїжджих недобуд став з того часу.

Борис Філатов каже, що "Вітрило" необхідно зносити з трьох причин. По-перше, його не можна розцінювати як символ нашого міста, так набагато більше може вважатися символом жахливого радянського довгобуду. По-друге, готель поступово сповзає у річку Дніпро. Якщо її не демонтувати, то вона може впасти сама і в результаті завдати шкоди людям. Третя причина неможливості уникнути зносу – кімнати всередині "Вітрила" спроектовані так, що не годяться для житлового будинку або офісного центру. Переробити їх неможливо. Тому реставрувати цей будинок безглуздо. А в нинішньому вигляді він може бути лише притулком для наркоманів, бомжів, злочинців та місцем, де відбуваються суїциди.

Що може виникнути на місці "Вітрила"?

Мер Дніпра Борис Філатов сказав, що платні паркування та чергові ТРЦ ніхто зводити на місці знесеного "Паруса" не буде. Найімовірніше, там розташуватиметься так зване "місто в місті", де буде все необхідне для дніпрян. Що саме збудують на порожній ділянці – поки що точно невідомо. Після зносу буде оголошено конкурс, де фахівці зможуть представити свої проекти, серед яких буде обрано найкращі. Наразі є проекти великої бібліотеки, музеїв, а також офісних центрів.

Нагадаємо, що після багаторічної судової тяжби та десятків судових засідань різних інстанцій Верховний суд України повернув "Вітрило" з рук приватника у власність міста. На початку лютого 2022 року мер Дніпра Борис Філатов заявив, що найближчим часом будівлю знесуть. В результаті цього рішення три собаки, що охороняли "Вітрило", виявилися нікому не потрібні. Місцева волонтерка зараз намагається допомогти чотирилапим вижити. Раніше ми писали, що на місці готелю можуть звести пізанську вежу або друге вітрило. Візуалізації проектів дивіться у цій публікації.

Будьте в курсі останніх новин – підписуйтесь на наші сторінки в Facebook, Viber і Instagram. Також у нас є чат "Дніпро, підвези", де ви можете знайти собі попутників.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах