Чому після запровадження "кредитних канікул" банки України нараховують відсотки

Чому після запровадження "кредитних канікул" банки України нараховують відсотки

Чому після запровадження "кредитних канікул" банки України нараховують відсотки - фото: mk.news

Події
07 квiтня 2022 15:36

У перші дні війни багато банків України до літа запровадили для своїх клієнтів "кредитні канікули". Деякі українці не зрозуміли, в чому сенс цього нововведення, і взялися обзивати банківських працівників ошуканцями-мародерами. Чому наші банки продовжують нараховувати відсотки за кредитами та не прощають борги – докладно читайте нижче.

Як повідомили у Незалежній асоціації банків України, наразі в інтернеті українці активно скаржаться на те, що банки України нібито не надають обіцяні ними у зв'язку з війною "кредитні канікули". Проте люди не зрозуміли, що "кредитні канікули" – це не прощення боргу та не скасування нарахування відсотків. Такі заходи просто неможливо застосувати з дуже вагомої причини.

Чому банки України не можуть не нараховувати відсотки та прощати борги?

Банки – це такі контори, співробітники яких займаються депозитами (беруть у людей гроші, обіцяючи їм заплатити за це відсотки). Розраховуючи отримати ще більший прибуток для себе, представники банку – за рахунок залучених до банку депозитів – видають іншим людям кредити. Так працює вся банківська система.

Прощення кредитів та звільнення клієнтів-боржників банку від сплати відсотків за цими кредитами призвели б до неможливості нарахування фінансової винагороди за депозитами та повернення самих депозитів. А це означає, що банківська система в Україні перестала функціонувати в принципі.

Саме тому компромісним рішенням (для блага банків та їх клієнтів) стало запровадження "кредитних канікул під час війни".

У чому суть запроваджених банками України "кредитних канікул"?

Суть "кредитних канікул" полягає в тому, що в період дії військового стану та в 30-денний термін після його припинення/скасування українські банки не застосовують жодних ДОДАТКОВИХ (штрафних) санкцій до своїх клієнтів за прострочення виплат за споживчими кредитами.

Так, у разі припущення такого прострочення споживач звільняється від обов'язку сплати кредитору неустойки (штрафу, пені) та інших платежів, сплата яких передбачена договором про споживчий кредит за прострочення виконання (невиконання, часткове виконання) споживачем зобов'язань за таким договором. Неустойка (штраф, пеня) та інші нараховані включно з 24 лютого 2022 року платежі за прострочення (сплата яких передбачена договором про споживчий кредит) підлягають списанню. У разі невиконання клієнтом банку зобов'язань за договором про споживчий кредит забороняється збільшення процентної ставки за користування кредитом (крім випадків, коли встановлення змінної процентної ставки передбачено кредитним договором або договором про споживчий кредит). Проте вимога банків платити відсотки за кредитами, взятими до війни в Україні, є правомірною.

Зазначимо, що завдяки "кредитним канікулам" не псується кредитна історія клієнтів банків. Тобто невчасна сплата за кредити під час війни не стане причиною того, що людині через її неплатоспроможність не дадуть отримати бажаний їм кредит у майбутньому.

Будьте в курсі останніх новин – підписуйтесь на наші сторінки в Facebook, Viber і Instagram. Також у нас є чат "Дніпро, підвези", де ви можете знайти собі попутників.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах