У Дніпро та область переїхали 8 навчальних закладів з Донеччини та Луганщини

У Дніпро переїхали 8 навчальних закладів із Донецької та Луганської областей

У Дніпро переїхали 8 навчальних закладів із Донецької та Луганської областей - фото: v-variant.com.ua

Події
19 квiтня 2022 16:25

Ситуація на сході загострилася. Саме тому до Дніпропетровської області вже переїхали 8 навчальних закладів із Донецької та Луганської областей, з яких 4 – вузи. Відомо, де і як зараз працюють університетські викладачі-біженці.

Як повідомив голова Дніпропетровкою обласної військової адміністрації Валентин Резніченко, у нашому регіоні дали притулок 4 ВНЗ та 4 коледжам з "гарячої" – східної – частини України. Зокрема:

  • Східноукраїнському університету імені Даля;
  • Донбаському педуніверситету;
  • Горлівському інституту іноземних мов (підрозділ Донбаського педуніверситету);
  • Приазовському державному технічному університету;
  • Слов'янському хіміко-механічний технікуму;
  • Дружківському професійному коледжу;
  • Бахмутський педагогічному професійному коледжу;
  • Бахмутському коледжу транспортної інфраструктури.

Вищеперелічені навчальні заклади вороги регулярно атакували. У деяких із них російські окупанти зруйнували приміщення для занять. Наприклад, пошкоджено один із корпусів Східноукраїнського університету імені Даля (у лабораторному корпусі вороги знищили лекційну аудиторію, а ще в одному місці вони підірвали одразу три поверхи).

Зруйнована частина університету імені Даля.Зруйнована частина університету імені Даля. Фото: opentv.media

Де і як тепер працюють вищі навчальні заклади з Донецької та Луганської областей?

Усі вузи з Донецької та Луганської областей дали притулок у Дніпрі. Їхні викладачі почали відновлювати дистанційне навчання студентів.

Найбільше викладачів-біженців прийняли у Дніпропетровському національному університеті імені Олеся Гончара, передають у Дніпропетровській ОДА. На його території розмістили співробітників частково зруйнованого Східноукраїнського університету імені Даля, а також співробітників Донбаського педуніверситету та Горлівського інституту іноземних мов (підрозділи Донбаського педуніверситету). Переселенцям вже організували гаряче харчування, а також надали місця для тимчасового проживання та кабінети з аудиторіями для їхньої роботи.

- Узгодили усі питання, у тому числі побутові. Розмістили у гуртожитку понад 300 працівників та членів їхніх сімей, надали можливість працювати в одному з наших навчальних корпусів, забезпечили там стабільну роботу інтернету, – сказав ректор ДНУ імені Олеся Гончара Сергій Оковитий, повідомляє Відкритий.

Сергій Оковитий наголосив, що викладачі-біженці повернуться додому тоді, коли відбудують навчальні заклади Луганської та Донецької областей.

Ще один виш – Приазовський технічний університет – тепер працює на базі національного технічного університету "Дніпровська Політехніка".

- Надали можливість колегам із Маріуполя продовжити освітній процес. Наша економіка потребує молодих спеціалістів. Тому студенти Приазовського університету мають завершити навчання та отримати дипломи. Завдяки цифровізації це цілком реально зробити дистанційно, – пояснив ректор Дніпровської політехніки Олександр Азюковський.

Потрібно сказати, що загалом працювати почали понад 400 викладачів Приазовського технічного університету. Близько 50 із них розмістили у Дніпрі. Викладачам допомагають як колеги з Дніпра, так і колеги із Києва, Харкова, Одеси. Вони за розкладом весняного семестру проводять онлайн-заняття зі студентами на волонтерських засадах. Учні можуть користуватися методичними матеріалами та лабораторними заняттями, які виклали в інтернет спеціально для них.

Нагадаємо, що студенти (які через війну втратили можливість навчатися у своєму закладі вищої освіти) можуть продовжити навчання у дніпровських університетах. Раніше ми також писали, що цього року провести ЗНО та вступну кампанію до вузів у традиційному вигляді неможливо. Тому школярі складатимуть національний мультипредметний тест. Щоб взяти участь у цьому іспиті, необхідно пройти реєстрацію. Як повідомили у прес-службі ДНУ імені Олеся Гончара, цього року (не дивлячись на війну та всі прогнози щодо майбутнього дефіциту студентів в Україні) понад 320 тисяч випускників шкіл зареєструвалися на складання вступного тестування.

Будьте в курсі останніх новин – підписуйтесь на наші сторінки в Facebook, Viber і Instagram. Також у нас є чат "Дніпро, підвези", де ви можете знайти собі попутників.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах