Юрист розповів, чи мав право патрульний стріляти в водія у Дніпрі

Юрист розповів, чи мав право патрульний стріляти в водія у Дніпрі -

Юрист розповів, чи мав право патрульний стріляти в водія у Дніпрі - фото: Facebook Джумбер Сілогав

Події
01 вересня 2023 13:58

Адвокат Ілля Воробйов дав відповіді на актуальні питання щодо стрілянини, яка сталася 29 серпня у Дніпрі. Чи мав право стріляти патрульний, чи мала право патрульна казати про дистанцію водію, чи потрібно враховувати присутність неповнолітніх дітей в автівці.

Юридична компанія Іллі Воробйова зробила незалежний погляд ситуації, в якій поліцейській вбив водія Jaguar. 

Ілля на "1+1" зазначає, враховуючи, що правоохоронці абсолютно адекватно та спокійно проводили спілкування в принципі подібна поведінка з боку водія є неприпустимою.

Щодо прохання патрульної тримати відстань 20 метрів

Юрист прокоментував, що є стаття 36, в якій йдеться про обмеження доступу до місця правопорушення. Це задля того, щоб усунути людей, які заважають та проводять неконструктивне спілкування. Патрульна скористалася саме цією статтею при інциденті. 

Чи мав право поліцейській стріляти

- Мав , але є відповідна процедура. Патрульний мав попередити про намір застосування зброї. Він мав сказати такі слова: "Шановний, якщо ви не припините правопорушення, буде застосовано зброю". Цього поліцейський не зробив, - відповідає на запитання адвокат.

Наразі попереджувального пострілу немає в Законі України.

Фізична сила несе загрозу життю, ми не можемо знати, що могло статися далі з патрульними, - додає Ілля.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Чи мали правоохоронці враховувати присутність неповнолітніх дітей 

Також адвокат зазначає, що в даній ситуації правоохоронці мали враховувати наявність неповнолітній дітей в машині, перед тим як приміряти фізичну силу. Вони повинні були розсудити, чи буде це раціонально та ефективно.

В Україні є окремі положення правил дорожнього руху, але немає прописаних конкретних правил поведінки при затриманні. Є правила, чого робити не можна: чинити опір працівникам поліції, нападати на них та тим паче намагатися вбити.

Чому водій здійснив постріл не по ногах

- Три постріли можуть бути викликані психологічним станом поліцейського. А куди він попав - це питання його професійної підготовки, - говорить Ілля.

Адвокат вважає, що у патрульного не було наміру вбити нападника.

Нагадуємо, раніше Vgorode інформував про те, що після стрілянини у Дніпрі, яка відбулася 29 серпня, у наслідок чого загинув водій, відкрито кримінальне провадження за фактом посягання на життя патрульних поліцейських.

Будьте в курсі останніх новин – підписуйтесь на наші сторінки в Facebook, Viber і Instagram. Також у нас є чат "Дніпро, підвези", де ви можете знайти собі попутників.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах