Водойми Дніпропетровської області перевірили на наявність інфекційних хвороб

Водойми Дніпропетровської області перевірили на наявність інфекційних хвороб -

Водойми Дніпропетровської області перевірили на наявність інфекційних хвороб - фото: gettyimages/Ognian Medarov

Події
08 серпня 2023 10:53

Днями у Дніпропетровській області провели ряд епідеміологічних перевірок якості води, а також наявності у водоймах збудників хвороб та інфекцій.

Згідно даних епідеміологічного моніторингу, який здійснювався ДУ "Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ" протягом звітного тижня (з 28 липня по 03 серпня 2023 року), стан епідемічної ситуації серед населення Дніпропетровської області наступний:

Спалахи інфекційних хвороб, випадки підозр на холеру в Дніпропетровській області не зареєстровані. Показники інфекційної захворюваності відповідають сезонним рівням та не перевищують середньобагаторічні показники. Захворюваність на гострі кишкові інфекції (ГКІ) по області знизилась на 27,8 відсотків у порівнянні з попереднім тижнем та на 16,4 відсотків нижче аналогічного періоду минулого року. Захворюваність на вірусні гепатити поодинока. Зареєстровано п'ять випадків (інтенсивний показник 0,16 на 100 тисяч населення) проти чотирьох випадків (інтенсивний показник 0,13 на 100 тисяч населення) за попередній тиждень. Захворюваність на грип та гострі респіраторні вірусні інфекції (ГРВІ) знаходиться на неепідемічному рівні. Зареєстровано 2796 випадків (інтенсивний показник на 100 тисяч населення 90,39), що на 2,6 відсотки менше попереднього тижня.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації.

Моніторинг циркуляції збудника холери

За період з 28 липня по 3 серпня в Дніпропетровській області в закладах охорони здоров’я обстежено на холеру 145 осіб з гострою кишковою інфекцією, результат негативний. В дніпровських лабораторіях за звітний тиждень досліджено 57 проб з об’єктів довкілля, у тому числі 22 проби прісної води водоймищ та 35 проб стічної води. В чотирьох пробах прісної води водоймищ виділено холероподібний вібріон не О1 групи, який не викликає захворювання на холеру, але може бути причиною інших кишкових розладів (вода річки Дніпро в районах Парку культури та відпочинку "Сагайдак" міста Дніпро та КЗК "Парк культури та відпочинку "Придніпровський" міста Дніпро; вода річки Кільчень в районі зони відпочинку в межах міста Підгороднє; річка Ревун в районі КП "Дніпро" Червоногригорівської селищної ради Нікопольського району).

Також проведено дослідження 216 проб питної води:

  • за результатами мікробіологічних досліджень всі проби відповідають нормативам, збудники інфекційних захворювань не виявлялись;
  • за результатами фізико-хімічних досліджень 100 проб з відхиленням від нормативів: 
    з них за органолептичними показниками відмічається перевищення нормативів по забарвленості у питній воді з поверхневих водойм (місто Дніпро, місто Кривий Ріг, місто Першотравенськ  та   Верхньодніпровський район);
  • за  показниками: хлороформу та перманганатної окиснюваності, (місто Дніпро, місто Кам’янське, місто Кривий Ріг, місто Нікополь, місто Павлоград, Новомосковський, Верхньодніпровський та Синельниківський  райони) та за показником сухого залишку та хлоридів  у питній воді з підземних джерел (Васильківський, Першотравенський та Царичанський райони). Але значення цих показників є сталими протягом багатьох років, без аномальних змін.

Будьте в курсі останніх новин – підписуйтесь на наші сторінки в Facebook, Viber і Instagram. Також у нас є чат "Дніпро, підвези", де ви можете знайти собі попутників.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах