Йодна профілактика: у яких випадках її можна проводити і які ризики

Йодна профілактика: у яких випадках її можна проводити і які ризики -

Йодна профілактика: у яких випадках її можна проводити і які ризики - фото: depositphotos.com

Події
23 червня 2023 12:22

Після заяви президента Володимира Зеленського про загрозу теракту на окупованій Запорізькій АЕС в аптеках масово почали скуповувати йод та таблетки йодиду калію. Проте наразі немає причин вживати їх, а робити це задля профілактики – небезпечно.

Про це повідомили в Державному науково-технічному центрі з ядерної та радіаційної безпеки.

У заяві йдеться про те, що жоден сценарій подій на Запорізькій АЕС не потребує проведення йодної профілактики. При цьому вживання пігулок йодиду калію загрожує здоров’ю. Проковтування настоянки йоду, Бетадину або розчину Люголя можуть викликати серйозні опіки слизової та отруєння.

Що таке йодна профілактика?

Йодна профілактика – це насичення щитоподібної залози стабільним йодом для унеможливлення поглинання нею радіоактивних ізотопів йоду та попередження її опромінення.

Радіоактивний йод утворюється тільки за умови роботи енергоблока на потужності. Тобто, тоді, коли енергоблок АЕС генерує електроенергію. Останній діючий енергоблок Запорізької АЕС було переведено в стан зупину у вересні 2022 року. А це означає, що енергоблоки ЗАЕС знаходяться в зупині щонайменше 9 місяців та не генерують електроенергію протягом цього часу.

Найдовший період напіврозпаду, коли кількість радіоактивної речовини зменшується в два рази, з ізотопів йоду має йод I-131, котрий становить близько 8 діб. Решта ізотопів радіоактивного йоду має ще коротший період напіврозпаду. Це в свою чергу означає, що з моменту зупину енергоблоків ЗАЕС пройшло щонайменше 34 періоди напіврозпаду даного ізотопу йоду. Тобто, його активність в останньому зупиненому реакторі на ЗАЕС зменшилась в мільярди разів порівняно з вереснем 2022 року.

Йодопрофілактика має сенс тоді і лише тоді, коли є реальна загроза надходження радіоактивного йоду в організм. А його на ЗАЕС немає, зазначають в науково-технічному центрі. Таким чином, при гіпотетичній аварії чи теракті на ЗАЕС викид радіоактивних речовин не міститиме ізотопів йоду. Саме тому, йодопрофілактика не потрібна.

Які побічні ефекти неконтрольованого прийому йоду?

У Міністерстві охорони здоров’я України пояснили, що калій йодид корисний лише в окремих ситуаціях в конкретних дозах і для певних груп людей. Тож приймати його "про всяк випадок" – не можна.

До побічних ефектів неконтрольованого прийому стабільного йоду відносять:

  • висипання на шкірі;
  • запалення слинних залоз із набряком та болем, частковою втратою смаку та сухістю у роті;
  • шлунково-кишкові розлади – нудоту, діарею;
  • серйозні алергічні реакції – лихоманку і болі в суглобах, набряк частин тіла (обличчя, губ, язика, горла, рук або ніг), проблеми з диханням, говорінням або ковтанням; хрипи або задишку;
  • розлади серцево-судинної системи: порушення серцевого ритму, тахікардію, фібріляцію передсердь;
  • розлади нервової системи: збудження, тремтіння, тремор рук;
  • зоб – збільшення розмірів щитоподібної залози;
  • втрата маси тіла;
  • гіперфункцію щитоподібної залози;
  • зниження функції щитоподібної залози (гіпотиреоз), небезпечний зниженням частоти пульсу, артеріального тиску;
  • також є ризик смерті.

Хто приймає рішення про застосування йоду?

Рішення про прийом йоду приймається місцевими органами виконавчої влади на основі прогнозу радіаційної обстановки та на підставі наданої місцевим органам виконавчої влади інформації від представників експлуатуючої АЕС організації, МОЗ України, ДСНС України.

Тож не приймайте йодид калію, якщо ви не отримали відповідної вказівки від органів охорони здоров’я чи ДСНС. Слідкуйте за інформацією від офіційних джерел і якщо маєте бодай якісь сумніви – проконсультуйтеся з лікарем перед вживанням йодиду калію.

Будьте в курсі останніх новин – підписуйтесь на наші сторінки в Facebook, Viber і Instagram. Також у нас є чат "Дніпро, підвези", де ви можете знайти собі попутників.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах