У Дніпропетровській області зафіксували три випадки укусів отруйними зміями

У Дніпропетровській області зафіксували три випадки укусів отруйними зміями -

У Дніпропетровській області зафіксували три випадки укусів отруйними зміями - фото: wikipedia.org

Події
29 травня 2023 12:00

У Дніпропетровській області активізувалися плазуни. З початку цього року до лікарень щодо укусів отруйними зміями звернулися три людини.

Старший науковий співробітник природного заповідника Дніпровсько-Орільський Олександр Пономаренко розповів, що цьогоріч весна була ранньою, але прохолодною та затяжною. Змії не люблять спеку, а температура від 15 до 25 градусів – ідеальна для них. Тому зараз вони активні, а влітку стають менш рухливими.

За словами спеціаліста, більшість змій у Дніпропетровській області неотруйні. На Дніпропетровщині зустрічаються вісім видів змій. З них лише два – отруйні. Це гадюка звичайна та гадюка степова. Вони мають чорну зигзагоподібну смугу вздовж хребта, складаються у "вісімку" або "пружинку". У місті гадюку побачити майже неможливо. Вони живуть у балках та соснових лісах.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Тому, виходячи на природу, подбайте про закритий щільний одяг та взуття. Укус гадюки видають дві червоні цятки, пекучий біль, почервоніння шкіри і маленькі крововиливи. У цьому випадку слід обробити рану антисептиком і накласти пов’язку – паперову серветку або хустку, за можливості – прикласти холодне. Не можна накладати джгут, припікати рану вогнем та намагатися висмоктати отруту. Після цього треба якнайшвидше звернутися до лікарні.

Щороку у Дніпропетровській області реєструють до 30 випадків укусів гадюки. Цьогоріч вже троє мешканців звернулися до медзакладів. Вони прибули у стані середньої тяжкості. Їм надали допомогу і виписали протягом тижня.

Зазвичай змії уникають людей. Якщо ж помітили плазуна – не потрібно кричати та намагатися вбити тварину. Адже більшість з них – рідкісні види. Декілька разів стукніть по землі ногою. Змії добре відчувають струс ґрунту і відразу залишать місцевість.

Будьте в курсі останніх новин – підписуйтесь на наші сторінки в Facebook, Viber і Instagram. Також у нас є чат "Дніпро, підвези", де ви можете знайти собі попутників.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах