До музею Дніпра передали унікальні артефакти з древнього кромлеху

До музею Дніпра передали унікальні артефакти з древнього кромлеху

До музею Дніпра передали унікальні артефакти з древнього кромлеху - фото: www.facebook.com/viddilarheologydnim

Події
05 травня 2023 17:08

У Дніпропетровській національний історичний музей імені Яворницького передали древні артефакти.

Пам’ятки знайшли в древньому кургані дніпровські археологи. Він знаходиться в селі Новоолександрівка Дніпропетровської області. Про це повідомили у відділі археології Дніпропетровського історичного музею імені Яворницького.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Серед знайдених артефактів горщики з малюнками та польове знаряддя. 

Археологи Дніпра знайшли унікальні артефактиАрхеологи Дніпра знайшли унікальні артефакти - фото: facebook.com/viddilarheologydnim

– Так, сьогодні прийняли до музейних фондів артефакти, віднайдені Дніпровською археологічною експедицію в кургані в Новоолександрівці. Звіряючи кожен горщик чи знаряддя праці з польовим описом, мимоволі думали над тим, у яку вітрину і на яку підставку потраплять ці предмети, коли ми після перемоги будемо відновлювати свою експозицію, – йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, у 2021 році археологи розпочали розкопки кургану, якому більше п’яти тисячі років. Його було створено в епоху ранньої бронзи. Археологи розчистили його центральну частину та дослідили поховання. Центральна частина кургану оточена кромлехом – колом з вертикально вкопаних кам’яних брил. Минулого року пам’ятку додали до державного реєстру. Нещодавно кромлех закопали, зберегти його в умовах воєнного стану. 

Будьте в курсі останніх новин – підписуйтесь на наші сторінки в Facebook, Viber і Instagram. Також у нас є чат "Дніпро, підвези", де ви можете знайти собі попутників.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах