У Дніпропетровській області закопали древній кромлех: для чого це потрібно

У Дніпропетровській області закопали древній кромлех: для чого це потрібно -

У Дніпропетровській області закопали древній кромлех: для чого це потрібно - фото: suspilne.media

Події
04 квiтня 2023 17:45

У селі Новоолександрівка у Дніпропетровській області закопали кромлех. Таким чином його хочуть зберегти в умовах воєнного стану.

Директорка обласного центру охорони історико-культурних цінностей Лідія Голубчик розповіла, що минулого року пам’ятку додали до державного реєстру. Наразі вже розробили облікову документацію. Тривають процедури уточнень з Міністерством культури. За її словами, цього року кромлех можуть включити в реєстр, передає "Суспільне".

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

У 2021 році археологи розпочали розкопки кургану, якому більше п’яти тисячі років. Його було створену в епоху ранньої бронзи. Археологи розчистили його центральну частину та дослідили поховання. Центральна частина кургану оточена кромлехом – колом з вертикально вкопаних кам’яних брил.

Тоді стало питання про захист кромлеху від погодних умов, утім для цього потрібно було змінити документацію: зняти з держобліку курган, і зареєструвати кромлех. Вчена рада Інституту археології Академії наук України вирішила зберегти Новоолександрівський кромлех на місці де, його знайшли.

Будьте в курсі останніх новин – підписуйтесь на наші сторінки в Facebook, Viber і Instagram. Також у нас є чат "Дніпро, підвези", де ви можете знайти собі попутників.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах