Карта бойових дій в Україні 28 березня

Карта бойових дій в Україні 28 березня.

Карта бойових дій в Україні 28 березня. Фото: t.me/V_Zelenskiy_official

Події
28 березня 2023 09:50
Автор: Дарья Кунец

Сьогодні, 28 березня, в Україні розпочалася 396-та доба повномасштабної війни з Російською Федерацією. Російське військове керівництво, ймовірно, залучило елітні підрозділи ПВК "Вагнер" до наступу на Авдіївку, потенційно для посилення останніх обмежених тактичних успіхів у цьому районі.

Vgorode публікує карту бойових дій від Інституту вивчення війни (ISW) за даними 28 березня.

Незважаючи на те, що ПВК "Вагнер" залучив до використовує у операції поблизу Бахмута більшу частину завербованих ув'язнених, ймовірно, у різних місцях України є контингент висококваліфікованих операторів. Російське військове керівництво, можливо, вирішило розгорнути певні сили "вагнерівців" в районі Авдіївки в останні тижні, щоб підтримати виснажені та менш якісні елементи Донецької народної республіки (ДНР) у їхніх спробах взяти населений пункт. Якщо такі бойовики "Вагнера" воювали поблизу Авдіївки, їхня участь може допомогти пояснити обмежені тактичні успіхи в цьому районі за останній тиждень.

Карта бойових дій в Україні 28 березня.Карта бойових дій в Україні 28 березня. Фото: ISW

Російські війська продовжували наземні атаки вздовж лінії Куп’янськ-Сватове-Кремінна і досягли незначних успіхів у районі Сватового станом на 27 березня. Геолокаційні кадри, опубліковані 27 березня, показують, що російські війська просунулися до Райгородки. У Генштабі України повідомили, що російські війська провели безуспішні наступальні дії поблизу Синьківки, Кремінної, Білогорівки, Виїмки та Веселого.

Речник Східного угруповання військ України Сергій Череватий повідомив, що російські війська завдають найбільшу кількість артилерійських ударів на всьому рубежі Куп’янськ-Лиман і за минулу добу на цьому напрямку відбулося 10 бойових зіткнень.

Карта бойових дій в Україні 28 березня.Карта бойових дій в Україні 28 березня. Фото: ISW

Російські сили продовжували наземні атаки в Бахмуті та його околицях і досягли успіхів у Бахмуті станом на 26 березня. Геолокаційні кадри показують, що російські війська, ймовірно, просунулися вздовж вулиці Зеленої та вулиць Олександра Колпакового на північному заході Бахмута. Російське ЗМІ опублікувало кадри, які підтверджують просування бійців ПВК "Вагнера" в межах комплексу АЗОМ на півночі Бахмута. На геолокаційному кадрі, опублікованому 27 березня, видно, як фінансист Wagner Group Євген Пригожин відвідує школу №5 поблизу центру Бахмута. Російські військові блогери стверджували, що бійці групи Вагнера досягли залізничної лінії в північному Бахмуті і продовжили просування в межах міських районів північного та південно-західного Бахмута, намагаючись досягти центру міста.

26 і 27 березня російські війська продовжували наземні атаки в районі міста Авдіївка-Донецьк. Український Генштаб повідомлив, що російські війська вели безуспішні наступальні дії поблизу самої Авдіївки; в районі Авдіївки в районі Новокалинове, Північне, Тоненьке, Степове, Новобахмутівка; на північно-західній околиці міста Донецька біля Водяного, Первомайського, Невельського, Красногорівки; та на південно-західній околиці міста Донецьк та біля Мар’їнки. Голова Авдіївської військової адміністрації Віталій Барбараш повідомив, що комунальники евакуюють Авдіївку та що військова адміністрація відключить мобільний зв’язок у місті через присутність у місті російських інформаторів.

Карта бойових дій в Україні 28 березня.Карта бойових дій в Україні 28 березня. Фото: ISW

Карта бойових дій в Україні 28 березня.Карта бойових дій в Україні 28 березня. Фото: ISW

Керівник Об'єднаного координаційного прес-центру ОС Півдня Наталія Гуменюк 26 березня заявила, що російські війська протягом останніх днів випробовували керовані авіаційні бомби вздовж лінії зіткнення в Херсонській області і завдали ними удару по Бериславу. Гуменюк також зазначила, що російські війська знизили темпи обстрілів у Херсонській області з 90-100 до 50-60 разів на добу.

Українські сили продовжують обстрілювати російські сили на півдні України. В окупованому Мелітополі Запорізької області українські війська завдали удару HIMARS по гуртожитку російських військових і співробітників МВС. Російські джерела стверджували, що під час удару в технікумі, який був поруч з гуртожитком, проходили заняття. Південне оперативне командування ЗСУ повідомило, що українські війська завдали ударів по трьох районах зосередження російських військ на східному (лівому) березі Херсонської області

Карта бойових дій в Україні 28 березня.Карта бойових дій в Україні 28 березня. Фото: ISW

Карта бойових дій в Україні 28 березня.Карта бойових дій в Україні 28 березня. Фото: ISW
Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах