Як отримати грант від держави для власного бізнесу: інструкція

Як отримати грант від держави для власного бізнесу:

Як отримати грант від держави для власного бізнесу: - фото: Vgorode.ua

Події
23 березня 2023 14:59

В Україні діє програма "єРобота", в рамках якої люди можуть отримати грант на відкриття чи розвиток свого бізнесу. Vgorode розповість, як взяти участь у програмі, скільки грошей можуть дати і чи потрібно їх потім віддавати.

Грантова програма почала працювати з липня 2022 року і за цей час видали вже майже 4 тисячі грантів на понад 1,5 мільярда гривень. Прийом заявок продовжується і зараз, адже навіть під час війни українці наважуються розпочати власну справу та допомагати людям, створюючи нові робочі місця.

Скільки грошей можна отримати за програмою "Робота"?

Сума, яку можуть дати для фінансування бізнесу за програмою, залежить від галузі та масштабів підприємства.

Наприклад, на старт малого бізнесу (програма "Своє діло") – дають мікрогранти – до 250 тисяч гривень, на розвиток садівництва можна отримати до 400 тисяч за гектар площі, а для створення тепличного господарства – до 7 мільйонів грн (програми "Свій сад") та "Своя теплиця").

Для масштабування виробництва переробних підприємств (програма Новий рівень) можна претендувати на грант до 8 мільйонів гривень.

Хто може отримати грантові гроші?

На старт чи масштабування власного бізнесу гроші від держави може отримати будь-який підприємець від 18 до 65 років, який має зареєстровану юридичну особу або ФОП. З головних вимог – розробити реалістичний та ефективний бізнес-план і раніше не користуватися грантовою підтримкою є Робота.

Як подати заявку на грант?

Все досить просто: потрібно заповнити заявку на порталі Дія і прикріпити до неї документи для вашої категорії. Наприклад, для програми "Свій сад" потрібно надати план насаджень. А для програми "Своя теплиця" – проект будівництва теплиці. У категорії "Своє діло" потрібно підготувати бізнес-план. Бізнес-план потрібно прописати і для програми "Новий рівень", а після успішної перевірки потрібно додатково надати фінансові документи: фінансову звітність, розшифровку розрахунків, договори оренди і так далі.

Як подати заявку на грантЯк подати заявку на грант

Як написати успішний бізнес-план?

По-перше, фахівці рекомендують пройти навчання від Державного центру зайнятості: повідомлення про тренінги є на офіційних сторінках закладу.

По-друге, потрібно приділити особливу увагу дохідної та видаткової частини бізнесу: їхня невідповідність – найпоширеніша помилка у бізнес-планах. За потреби радять навіть звернутися за консультацією до працівників банку.

Варто ознайомитись із зразком бізнес-плану, який є на порталі "Дія".

Якщо з першого разу не вдасться зробити успішний бізнес-план, то чи можна подати інший варіант?

Так, бізнес-план при отриманні гранту є Робота можна подавати повторно, проаналізувавши помилки у попередньому документі.

Чи повертатиме ці гроші державі?

Державі гроші можна не повертати, якщо дотримуються всіх умов програми. Зокрема, створено кількість робочих місць, яка і була передбачена програмою, а також підприємницька діяльність провадиться протягом затвердженого періоду. Звичайно, повинні регулярно сплачуватись податки. Якщо всі умови виконані, повертати гроші не потрібно.

Як отримати грант від держави для власного бізнесу: інструкціяЯк отримати грант від держави для власного бізнесу: інструкція

Будьте в курсі останніх новин – підписуйтесь на наші сторінки в Facebook, Viber і Instagram. Також у нас є чат "Дніпро, підвези", де ви можете знайти собі попутників.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах