У Дніпрі працівниця КБ "Південне" передавала РФ дані про військові розробки: нові подробиці

Працівниця КБ "Південне" передавала РФ дані про військові розробки: нові подробиці

Працівниця КБ "Південне" передавала РФ дані про військові розробки: нові подробиці - фото: bbc.com

Події
17 вересня 2022 13:19

У Дніпрі 7 вересня СБУ затримала жінку, яка співпрацювала з РФ та коригувала ракетні удари. Стало відомо, що вона була інженеркою дніпровського підприємства "КБ Південне". Так, Росія могла отримати доступ до найновітніших українських військових розробок провідного підприємства країни. 

Підозрювану звати Перькова Резеда Індусовна. Це підтвердили у суді та адвокат обвинуваченої. Вона працювала інженеркою в державному конструкторському бюро "Південне" імені Янгеля у Дніпрі. 7 вересня її затримали за співпрацю з РФ і коригування ракетних ударів, а суд арештував на 2 місяці. Проте жінка не визнає своєї вини. Про це повідомляє ВВС News Україна з посиланням на дані, оприлюднені в єдиному державному реєстрі судових рішень. 

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Резеда Перькова народилась в мість Казань, що в Росії. На КБ "Південне" вона працювала інженером першої категорії відділу 102 і мала допуск до державної таємниці.

За даними слідства, підозрювана з червня 2022 року співпрацювала через месенджери зі співробітником ФСБ Росії Зикова Євгенія. Відомо, що його профайл як "воєнного злочинця" розміщений на сайті НАЗК в переліку тих, щодо кого необхідно запровадити санкції. Він сам попросив Резеду Індусовну про співпрацю. 

Профайл співробітника ФСБ Євгеня Зикова як "воєнного злочинця" розміщений на сайті НАЗКПрофайл співробітника ФСБ Євгеня Зикова як "воєнного злочинця" розміщений на сайті НАЗК - фото: bbc.com

У матеріалах справи також йдеться, що співробітниця стратегічного підприємства допомагала корегувати ракетні удари по заводу "Південмаш", вказувала, де розміщуються українські військові, а також достатньо регулярно надсилала російському куратору дані про новітні розробки, над якими працює КБ "Південне". 

В одній з переписок вона вказує, що створенням нового українського ракетного комплексу займається "дуже близька" її людина. Ймовірно йдеться про Валерія Перькова, який може бути чоловіком Резеди Перькової та є керівником групи проєктного відділу КБ "Південне". 

У 2021 році Валерій Перьков в українських ЗМІ представляв новітню розробку КБ "Південне" – зенітно-ракетний комплекс "Кільчень". В серпні 2022 року жінка, за даними СБУ, скопіювала і переслала в ФСБ 30 фотознімків презентаційних матеріалів про цю зенітно-ракетну систему. 

Проект розробки ЗРК "Кільчень"Проект розробки ЗРК "Кільчень" - фото: bbc.com

Крім інформації про ЗРК, підозрювана також нібито передала ФСБ дані про розміщення цехів, де ремонтують ракетні комплекси "Точка-У". Крім того, у справі йдеться, що Перькова надсилала інформацію про новітні українські розробки. 

Але найбільше російські спецслужби зацікавив майже легендарний український "Сапсан", який мав стати потужною відповіддю російському "Іскандеру". В ЗМІ почали поширюватись здогадки, що Україна могла в таємному режимі доробити "Сапсан" і вдарити ним по Криму. В переписці зі співробітником ФСБ РФ інженер Перькова з КБ "Південне" підтверджує інформацію, що проєкт "Сапсан" відновився. 

Україна могла в таємному режимі доробити "Сапсан"Україна могла в таємному режимі доробити "Сапсан" - фото: bbc.com

Якщо версія правоохоронців підтвердиться, то це може бути найгучнішою шпигунською справою останнього часу у сфері технологій, адже Росія могла отримати доступ до найновітніших українських військових розробок провідного підприємства країни. 
 

Будьте в курсі останніх новин – підписуйтесь на наші сторінки в Facebook, Viber і Instagram. Також у нас є чат "Дніпро, підвези", де ви можете знайти собі попутників.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах