Борис Філатов дав велике інтерв’ю на тему війни

Борис Філатов дав велике інтерв’ю на тему війни -

Борис Філатов дав велике інтерв’ю на тему війни - фото: adm.dp.gov.ua

Події
05 квiтня 2022 15:48

Дніпро знаходиться між трьома фронтами і стало важливим транзитним хабом для людей з усієї країни. Мер Борис Філатов розповів, як місто живе зараз і чого варто очікувати найближчим часом.

Про це міський голова розповів в інтерв’ю "Суспільному".

Про початок війни 24 лютого

За словами мера, цього дня він був на дачі, сидів в інтернеті і цілу ніч не спав. Йому надійшло повідомлення від військових, що, скоріше за все, о 4 годині вони підуть. Згодом Філатов побачив у соцмережі дописи, що чутно вибухи у Києві, а згодом він почув вибухи неподалік від свого дому.

- Я відклав телефон, і через 2 хвилини ліворуч і праворуч від моєї дачі вибухнули ракети. Вона знаходиться за містом, там на певній відстані є військова частина, а через річку – аеропорт. Зарево – і я зрозумів: війна почалася. Реалістично було, коли піднялися тисячі птахів від вибухів і з криками полетіли у невідомому напрямку. Я зібрав речі і поїхав на роботу, – розповів Філатов.

Про три фронти

Через географічне розташування Дніпро перебуває між трьома фронтами – південь Приазов'я, Харківський напрямок і Донбас. З трьох сторін на різній відстані ведуться бойові дії. З південного напрямку окупанти підійшли майже до Кривого Рогу, але ЗСУ відкинули їх десь на 40-50 кілометрів вниз.

У Дніпрі встновили захисні споруди -У Дніпрі встновили захисні споруди - фото: gettyimages.com

Про те, що може бути далі

За словами мера, подвиги Харкова, Маріуполя, Києва, Чернігова дали можливість підготуватися Дніпру.

- У них були плани, як я розумію, відрізати і окупувати половину України, а може, і дійти до кордону з Польщею. Звичайно, подвиг нашого народу, ЗСУ, цей план зірвав. Ви добре знаєте, скільки часу нам давали зокрема західні керівництва – чи то 72 години, чи то 96 годин, – коментує Філатов.

Міський голова зауважив, що окупанти зміщують пріоритети й хочуть вийти на кордони Донецької та Луганської областей. А куди вони підуть далі – залежить від багатьох чинників.

- Певна річ, я думаю, що вони будуть пробувати продавити й далі фронт. Нехай вони спершу на Донбасі досягнуть якихось значущих результатів. Їм це буде коштувати десятків тисяч життів їхніх солдатів, – розповідає мер.

Про транзитний хаб

У Дніпро з трьох напрямків з різною інтенсивністю приїжджають люди. Тут вони приходять до тями, миються, їдять, відновлюють документи, заправляють автомобілі, якщо є свій транспорт, та рухаються далі. Також багато хто почав залишатися у місті.

Дніпро став транзитним і гуманітарним хабом -Дніпро став транзитним і гуманітарним хабом - фото: gettyimages.com

- У нас затримується велика кількість літніх людей. Тобто тих, хто не має можливості ні матеріальної, ні через стан здоров'я пересуватися. Умовно вони кажуть: "Ми тут і будемо у вас помирати, якщо що". Нам, звичайно, усім їм потрібно дати лад, – розповідає Борис Альбертович.

Залізницею за весь час із Дніпра виїхали 200 тисяч людей. Хто з них дніпряни, а хто транзитні порахувати неможливо – обліку немає. Зараз йде зниження пасажиропотоку, але все залежить від ряду чинників. Мер вважає, що обсяг пасажиропотоку згодом знову почне зростати.

Про спілкування з Президентом

Борис Філатов розповів, що у нього були складні стосунки з Володимиром Зеленським, але після того, як він виграв вибори вдруге, ситуація змінилася. Ще до війни мер Дніпра налагодив стосунки з Офісом президента і керівником країни.

- З Офісом президента є постійний зв’язок. Ми раз на 2-3 дні зідзвонюємося з Кирилом Тимошенком (заступник глави Офісу президента), з іншими відповідальними особами. Обмінюємося точками зору та ідеями. Не можу все говорити, але я думаю, що вніс великий вклад у те, щоб розібралися з блокпостами. Коли у кожному селі стояла людина з берданкою, це спричинило колапс. І зараз навели лад, – ділиться Філатов.

Про конфлікт зі Чмутом

Коментуючи нещодавний конфлікт з очільником благодійного фонду "Повернись живим" Тарасом Чмутом, Борис Філатов відповів, що впершу чергу вони поговорили.

- У нас знайшлися спільні друзі, серйозні київські АТОвці, які змоделювали цей конфлікт і пояснили Тарасу, що не треба говорити дурості, а мені у свою чергу також не реагувати. Бо не може зараз мер мільйонного міста з’ясовувати стосунки, особливо із використанням нецензурної лексики. І всі пішли займатися своїми справами, – прокоментував міський голова.

Про "Варту Дніпра"

У Дніпрі є власна тероборона, окрема від загальної – це добровольче формування при мерії "Варта Дніпра". За словами Філатова, зараз стоїть черга із тисяч людей, але в них поки немає зброї. Вони тренуються, здійснюють поліцейські функції під керівництвом Нацполіції. Це добровольче формування, яке фактично знаходиться у глибокому резерві.

Про Ігоря Коломойського

Борис Філатов розповів, що Ігор Коломойський наразі знаходиться у Дніпрі, але він декілька років не спілкувався з ним. Також Коломойський не спілкується зі штабом.

- Може, в нього є якісь особисті контакти з Валентином Михайловичем Резніченком – він мені не доповідає. З точки зору допомоги організації оборони міста і області я Коломойського не бачу. До мене доходять сигнали, що він допомагає якимось батальонам, купує бронежилети. Щось таке. Але він не інтегрований у ці історії, – зазначив міський голова.

Про досвід інших міст

Борис Філатов розповів, що через день спілкується з мером Маріуполя Вадимом Бойченко, який навіть приїздив до нього.

Міський голова Дніпра вважає, що ця війна спрямована на те, щоб нанести максимально шкоди мирним містам.

Мерія Дніпра зараз -Мерія Дніпра зараз - фото: gettyimages.com

- Тобто що ці мерзотники роблять: вони прекрасно розуміють, що не можуть увійти у, скажімо так, контактні бої в умовах щільної міської забудови. Тому вони підтягують артилерію і починають обстрілювати околиці міст. Як, наприклад, вони обстрілювали Північну Салтівку у Харкові. Потім вони починають бити по міській інфраструктурі: водоканали, станції ГРП (газорозподільчі, – ред.). Кидати бомби, як вони кинули в Житомирі, на "Теплоенерго". Максимально витісняючи людей з населених пунктів, створюючи хаос, залякуючи їх, щоб люди психологічно давили на Збройні сили. Бо різні ж бувають сценарії. Коли люди сидять під бомбами, вони зокрема можуть казати (військовим, – ред.): ми тут сидимо, бо ви поряд знаходитесь, – говорить мер.

Про те, чи можна евакуювати Дніпро

Мер зазначає, що частину людей вивезти можна, оскільки в день ходить 3-4 евакуаційних потяги, але є проблема з тим, де їх потім розміщати.

Центр міста -Центр міста - фото: gettyimages.com

- Я вважаю, що якщо є можливість поїхати, є родичі, то краще жінкам, дітям та стареньким місто покинути. Як мінімум, у випадку активних бойових дій вони не будуть заважати Збройним силам і не будуть навантаженням – хоча і не можна таке слово використовувати, – на міські мережі, користуватися електроенергією, водоканалом. Звісно, це не стосується чоловіків і працівників критичної інфраструктури, промислослових підприємств. Тому що ми не можемо таке величезне місто зібрати і вивезти, – пояснює Борис Альбертович.

Про "денацифікацію"

Борис Філатов називає путіна хворою людиною, яка живе в ілюзорному ірраціональному світі. Тому він не розуміє, як взагалі можна коментувати маячню запаленого розуму.

За словами міського голови, у цьому випадку є інша проблема – чому Захід до останнього намагався домовитися з путіним.

- Я думаю, що пані Меркель дуже погано спиться останнім часом, якщо в неї залишилися хоч якісь залишки совісті. Увесь світ спокійно дивився на те, що 20 років у росії створювався новий рейх і ріс новий фюрер. Ми ж розуміємо, що один народ, один фюрер, один рейх – те ж саме є путін, є росія. Усі основні тригери співпадають. Я по мамі росіянин, по татові росіянин. Мама – викладачка російської мови та літератури. У мені немає ні краплі української крові, розмовляю я російською, у російськомовному переважно місті, і вони внесли мене в розстрільні списки. Я не знаю, як це коментувати. Нехай це прокоментує західний естеблішмент, – коментує Філатов.

Про допомогу Заходу

Мер зазначає, що без допомоги Заходу нам було би взагалі погано, зокрема без фінансової, але партнери постійно спізнюються.

- Ми за кожен день їхнього прояву платимо життями наших людей: військових, цивільних. Про зраду Заходу говорити не можна. Я думаю, він теж нажаханий, вони не розуміють, що робити. Я постійно повторюю, що це чорно-біла війна. У будь-якій війні є напіввідтінки, є якісь напівправди, історичні трактування. А ця війна – чорно-біла. Для неї не було жодної причини, крім того, що росія просто з'їхала з глузду. Вони придумали віртуальний світ, показали його самі собі по телевізору, і самі в нього ж і повірили, – говорить міський голова.

Про те, скільки буде тривати війна

На думку Філатова, війна буде довгою. На 9 травня путіну потрібно показувати своєму народу хоча б якісь перемоги. Парад у Києві вони вже не покажуть, тому можуть захотіти показати щось на Донбасі.

- А що тепер буде з Донбасом, навіть якщо вони спробують його окупувати? Тому я думаю, що на нас чекають тяжкі часи, – зауважив мер.

Про мир та перемогу

Борис Філатов говорить про те, що ми не можемо визнати територіальні претензії, особливо по Донбасу, які намагаються нам нав'язати. На його думку, це фінська війна в чистому вигляді. Міський голова Дніпра згоден з нашими переговорниками про те, що для того, щоб говорити про якісь умови перемир'я, вони повинні як мінімум повернутися туди, звідки вони прийшли станом на 24 лютого.

Будьте в курсі останніх новин – підписуйтесь на наші сторінки в Facebook, Viber і Instagram. Також у нас є чат "Дніпро, підвези", де ви можете знайти собі попутників.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах