Отримай відповідь: чи законно в Україні видавати повістки на дорогах

Отримай відповідь: чи законно в Україні видавати повістки на дорогах -

Отримай відповідь: чи законно в Україні видавати повістки на дорогах - фото: focus.ua

Суспільство
15 вересня 2023 15:08

В Україні відбувається продовження мобілізаційних заходів від початку повномасштабного вторгнення Росії. Vgorode відповість на запитання, чи законно зупиняти авто та вручати повістку на дорозі.

Багато громадян, які підлягають призову, отримали повідомлення про необхідність з'явитися у ТЦК, причому ці повідомлення почали видавати навіть на дорозі, на трасі, зупиняючи автомобіль.

Керуючий партнер адвокатського об‘єднання Ганна Іщенко дала коментар журналістам Vgorode.

- Місце вручення повісток законодавством не врегульовано, тому повістки можуть вручатися і на дорозі, але при цьому, таке вручення буде правомірним, якщо дотримано вимоги, - зазначає Ганна.

За її словами, вимоги до повістки такі:

  • Форми повістки
  • Правильності її заповнення
  • Переліку посадових осіб, які мають право її вручати

Рекомендації адвокатки на випадок, якщо вам вручили повістку на дорозі:

  • зафільмувати подію на камеру
  • звернути увагу, хто саме вручає повістку (це може бути представник ТЦК та СП, керівники органів державної влади та органів місцевого самовряжування, які попередньо отримали розпорядження керівника ТЦК та СП на оповіщення осіб)
  • зʼясувати, чи є розпорядження керівника ТЦК та СП щодо оповіщення вас, шляхом вручення повісти.

- Якщо представники військомату при вас заповнюють повістку і не посилаються на розпорядження керівника ТЦК та СП, таку повістку можна оскаржити в судовому порядку, - додає Ганна.

Адвокатка Наталія Чорна розповіла Vgorode, що зупиняти авто без спеціально для того, щоб вручити повістку є незаконним.

Перелік підстав для зупинення транспортного засобу:

  • якщо водій порушив Правила дорожнього руху
  • якщо є очевидні ознаки, що свідчать про технічну несправністьтранспортного засобу
  • якщо є інформація, що свідчить про причетність водія або пасажирів транспортного засобу до вчинення дорожньо-транспортної пригоди, кримінального чи адміністративного правопорушення
  • якщо є інформація, що свідчить про те, що транспортний засіб чи вантаж можуть бути об’єктом чи знаряддям учинення дорожньо-транспортної пригоди, кримінального чи адміністративного правопорушення
  • якщо транспортний засіб перебуває в розшуку
  • якщо необхідно здійснити опитування водія чи пасажирів про обставини вчинення дорожньо-транспортної пригоди, кримінального чи адміністративного правопорушення, свідками якого вони є або могли бути
  • якщо необхідно залучити водія транспортного засобу до надання допомоги іншим учасникам дорожнього руху або поліцейським або як свідка під час оформлення протоколів про адміністративні правопорушення чи матеріалів дорожньо-транспортних пригод
  • якщо уповноважений орган державної влади прийняв рішення про обмеження чи заборону руху
  • якщо спосіб закріплення вантажу на транспортному засобі створює небезпеку для інших учасників дорожнього руху
  • порушення порядку визначення і використання на транспортному засобі спеціальних світлових або звукових сигнальних пристроїв
  • якщо зупинка транспортного засобу, який зареєстрований в іншій країні, здійснюється з метою виявлення його передачі у володіння, користування або розпорядження особам, які не ввозили такий транспортний засіб на митну територію України або не поміщували в митний режим транзиту
  • якщо є наявна інформація, яка свідчить про те, що водій або пасажир транспортного засобу є особою, яка самовільно залишила місце для утримання військовополонених.

- У будь-якому випадку завжди раджу клієнтам звертайте увагу на саму повістку і чи правильно виписана, перед тим, як розписуватися за отримання, - додає адвокат.

Кандидатка юридичних наук Анна Даніель уточнила Vgorode, що Національна поліція України має право здійснювати адміністративне затримання військовозобов’язаних лише при порушенні законодавства про мобілізаційну підготовку та мобілізацію і доставляти їх до ТЦК та СП, згідно вимог про адміністративні правопорушення та Закон України "Про військовий обовʼязок і військову службу".

Порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію тягне за собою накладення штрафу на громадян від 17000 до 34000 гривень.

Нагадуємо, раніше Vgorode інформував, що у соцмережах щодня поширюють "лякалки" з приводу обов'язкового військового обліку жінок із 1 жовтня. Розвіяла багато вигадок заступниця міністра оборони України Ганни Маляр в інтерв'ю Маші Єфросініній.

Будьте в курсі останніх новин – підписуйтесь на наші сторінки в Facebook, Viber і Instagram. Також у нас є чат "Дніпро, підвези", де ви можете знайти собі попутників.

ТОП РОЗДІЛУ
Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах