Виїзд за кордон та мобілізація: Маляр розповіла про військовий облік жінок з 1 жовтня

Виїзд за кордон та мобілізація: Маляр розповіла про військовий облік жінок з 1 жовтня

Виїзд за кордон та мобілізація: Маляр розповіла про військовий облік жінок з 1 жовтня - фото: facebook.com/ganna.maliar

Події
07 вересня 2022 11:48

У соцмережах щодня поширюють "лякалки" з приводу обов'язкового військового обліку жінок із 1 жовтня. Розвіяла багато вигадок заступниця міністра оборони України Ганни Маляр в інтерв'ю Маші Єфросініній.

Чи треба кудись йти 1 жовтня жінкам зазначених спеціальностей ?

Ганна Маляр розповіла, що 1 жовтня нікуди не треба йти.

- Справді, довкола цієї теми багато ажіотажу. Це пов'язано з тим, що навесні 2021 року були ухвалені зміни до закону про військовий обов'язок та військову службу. Де чітко безальтернативно встановлено, що жінки, спеціальності яких перебувають у списку, вони беруться на військовий облік, – сказала заступниця міністра.

За її словами, у цьому списку близько 100 професій, які за законом мають стати на військовий облік з 1 жовтня. Але зараз Генштаб та Міноборони наполягає на тому, щоб змінити формулювання на "за бажанням", тобто ставати на облік жінки зможуть лише добровільно. Тому що зараз у країні немає потреби примусово мобілізувати жінок.

Погодитись на зміни має Верховна Рада. Якщо цього не станеться, запровадження закону відстрочать на рік.

Навіщо в соцмережах лякають, що з 1 жовтня всіх жінок братимуть на військовий облік?

- Ми живемо у дуже цинічному світі, в якому інформація – це інструмент заробляння грошей. Ці майданчики та люди, які публікують цю інформацію, і не лише цю, яка цікава, яку будуть постити, для них це заробіток. Їх нічого не зупиняє перед розповсюдженням будь-якої інформації, яка шкодить державі заради того, щоби навіть зараз, під час війни, вони набрали більше підписників, – сказала Ганна Маляр.

За її словами, сіяти інформаційний хаос – вигідно ворогові. Тоді йому зручніше проводити свої інформаційні операції.

А якщо все ж таки стати на військовий облік, то призовуть до армії?

Як розповіла заступник міністра оборони, постановка на військовий облік – це не те саме, що мобілізація. Це потрібно для того, що ТЦК та СП (раніше військкомати) знали, що вони мають на обліку стільки людей певної спеціальності. І якщо буде потреба, їх зможуть мобілізувати.

- Але ще раз – це не одне й те саме – бути на обліку та бути мобілізованим. Це різні етапи та різні речі, – сказала Ганна Маляр.

Чи мобілізують в Україні жінок примусово?

- На сьогоднішній день в Україні немає жодної жінки на передньому краї, яка б там була примусово. Незважаючи на те, що закон дозволяє це зробити стосовно військових жінок, які за контрактом служать. Але в Україні цього нема. Немає значення – це жінка, яка служить за контрактом або мобілізована – вони потрапляють на фронт лише добровільно. Немає жодного випадку з 2014 року примусового попадання на фронт жінки, – сказала заступник міністра оборони.

Які зміни хочуть внести Міноборони та Генштаб до цього закону?

Як розповіла Ганна Маляр, у законі дві ключові – список професій та формулювання "беруться на військовий облік". За її словами, потрібно доповнити це фразою "за бажанням". Тобто внести два слова. Тоді не буде так важливо, який там перелік професій.

Проте Генштаб хоче й список професій скоротити. Із 14 позицій до трьох. Це медичні певні спеціальності, радіоелектроніка та спеціальності, пов'язані з приготуванням їжі. Зараз є потреба у цих спеціальностях, але лише у добровільному порядку.

Чи можна жінкам виїжджати за кордон з 1 жовтня, якщо вони мають диплом спеціальності зі списку?

Так, можна буде виїжджати.

- Тут можна не хвилюватись. Питання обліку не стане на заваді з 1 жовтня виїжджати за кордон. Бо або буде внесено зміни до закону. Якщо не буде внесено – буде відстрочка. Фактично ніяких змін для жінок не буде, – сказала Ганна Маляр.

Скільки жінок добровільно воює в Україні зараз?

За словами Маляра, на передньому краї воює близько 5 тисяч жінок. А всього у ЗСУ понад 30 тисяч. Але ці цифри змінюються. У середньому це близько 15% від загальної кількості військових, які є в країні за законом. Це без урахування мобілізованих. Тобто близько 15% від 215 тисяч. Як сказала заступник міністра оборони, у порівнянні з країнами НАТО це дуже високий показник, один із найвищих.

Будьте в курсі останніх новин – підписуйтесь на наші сторінки в Facebook, Viber і Instagram. Також у нас є чат "Дніпро, підвези", де ви можете знайти собі попутників.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах