У Дніпрі медики "швидкої" мають право не виїжджати на виклики під час війни

У Дніпрі медики "швидкої" мають право не виїжджати на виклики під час війни

У Дніпрі медики "швидкої" мають право не виїжджати на виклики під час війни - фото: coronavirus.rbc.ua

Події
30 квiтня 2022 18:51

У зв'язку з повномасштабною війною в Україні у роботі "швидкої" відбулися зміни. Відомо, що на деякі виклики медики можуть не виїжджати.

Як повідомив директор Дніпропетровського обласного центру медицини катастроф Радій Шевченко, з початку війни близько 100 працівників (з приблизно 3300) тимчасово залишили свою посаду, аби вихати за межі Дніпропетровщини чи України. Але при цьому колектив поповнився 30 фахівцями з областей, де зараз ситуація з безпекою гірша. Відповідно втрати в особовому складі невеликі. На місцях бойових дій бригади не працюють – виїжджають областю, де немає зіткнень. І загалом кількість викликів зменшилася. Так, на піку ковіда їх було до 2500 за добу, а з початку війни – від 900 до 1100 за добу, пише НМ. Робота медиків "швидкої" не стала важчою.

Проте, за словами Радія Шевченка, медики "швидкої" Дніпра та області мають право не виїжджати на деякі виклики під час війни.

– Наказ міністерства дозволяє приймати лише критичні та екстрені виклики, тобто пов'язані з порятунком життя: зупинка серця, дихання, велика кровотеча. В інших випадках ми маємо право надавати консультацію по телефону та передавати їх на сімейну медицину, – пояснив Радій Шевченко та додав, що підлеглі йому медики "швидкої" все одно намагаються їздити на виклики до літніх людей, оскільки ті іноді не можуть додзвонитися до сімейного лікаря.

Чи викликали під час війни "швидку" тяжко хворі на коронавірус?

Радій Шевченко сказав, що виклики через ковід під час війни становлять лише 1% від загальної кількості викликів.

– За три місяці цього року було лише близько 6 тисяч викликів із приводу коронавірусу. Якщо минулого жовтня вони досягали 430 на день (плюс ГРВІ, запалення легенів), то зараз за добу в середньому з ковідом звертаються десь 10 людей, з яких ми 8-9 відправляємо до лікарні. У них не тяжкі випадки. І ця проблема зараз взагалі не є актуальною, – зазначив він.

Чи збільшилася з початку війни кількість викликів через стрес і панічні атаки?

– Зараз панічні атаки чи перевтома не відволікають нашої уваги. А ось кількість викликів до людей у стані алкогольного та наркотичного сп'яніння зросла. Коли алкоголь вилучили із продажу, було простіше. А зараз просто пандемія! Особливо загострилася вона на Великдень та наступні дві доби. Люди б'ються на мотоциклах, п'яні водії та пішоходи створюють ДТП. Це все відволікає ресурс, нервує службу. Доводиться витрачати бюджетні кошти, щоб надавати допомогу, перевозити, а у лікарнях потім ще й лікувати. Ці тисячі гривень краще витратити на випадки інфарктів та інсультів, – розповів Радій Шевченко.

Раніше ми писали, що через стрес під час війни у Дніпрі та області багато людей почали звертатися до лікарів з інфарктами та інсультами. Людям розповіли, у яких випадках потрібно викликати "швидку".

Будьте в курсі останніх новин – підписуйтесь на наші сторінки в Facebook, Viber і Instagram. Також у нас є чат "Дніпро, підвези", де ви можете знайти собі попутників.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах