Переселенцям та тим, хто дав їм притулок, у Дніпрі виплачують грошову допомогу: як отримати

Переселенцям та тим, хто їх дав притулок, у Дніпрі виплачують грошову допомогу - фото: fbc.ua

Переселенцям та тим, хто їх дав притулок, у Дніпрі виплачують грошову допомогу - фото: fbc.ua

Події
28 березня 2022 16:41

У зв'язку з війною багато жителів України змушені залишати свої будинки і переселятися в безпечніші міста до добрих людей, які готові дати притулок у себе вдома до кращих часів. Щоб підтримати і тих, і інших громадян, держава почала виплачувати їм матеріальну допомогу. Відомо, як її отримати у Дніпрі.

Як повідомила заступник голови Дніпропетровської обласної військової адміністрації Ольга Горб, переселенці з регіонів України, де ведуться активні бойові дії, у Дніпрі можуть отримувати допомогу на проживання. Також держава надає матпідтримку жителям Дніпра та Дніпропетровської області, які дали притулок жителям інших областей, передають у Дніпропетровській ОДА.

У якому розмірі виплачується допомога переселенцям та тим, хто дав їм притулок?

Людям з інвалідністю та дітям, які втекли з небезпечних регіонів України, держава має виплачувати по 3 тисячі гривень на особу на місяць. А решті переселенців – по 2 тисячі гривень на людину на місяць.

Ті люди, які дали притулок у себе переселенцям, можуть отримувати від держави близько 450 гривень на місяць. Компенсацію платитимуть із розрахунку 14,77 гривень за кожен день та кожну розміщену людину.

Як отримати матеріальну допомогу переселенцям у Дніпрі та як вона нараховуватиметься?

Щоб отримати допомогу на проживання, переселенці повинні стати на облік. Так, їм необхідно оформити довідку внутрішньо переміщеної особи, а для цього – звернутися до органів соцзахисту чи центру надання адмінпослуг. Інструкцію, як оформити довідку ВПО – можна почитати тут.

Зазначимо, що матеріальна допомога виплачується за повний місяць незалежно від дати звернення переселенців. Оформити своє право отримання грошей потрібно до 14 квітня. Потім вони нараховуватимуться ЩОСІЧНО автоматично до того моменту, як в Україні скасують військовий стан. Після того, як скасують СП, виплати продовжать. Але їх можна буде отримувати за місяць.

Як отримати матеріальну допомогу тим, хто дав притулок переселенцям, і як вона нараховуватиметься?

Щоб отримати невелику грошову компенсацію перевитрат на житлово-комунальні послуги ті мешканці Дніпра та Дніпропетровської області, що розмістили у себе вдома переселенців, повинні:

  • внести інформацію про своє житло (зареєструватися) на сайті "Прихисток" або передати цю інформацію до виконкому міської/сільської ради;
  • не пізніше наступного дня після дня розміщення переселенців подати заяву (із зазначенням дати заселення та даними переселенців) до органів місцевого самоврядування;
  • щомісяця (до 5-го числа) подавати до виконкому заяву із зазначенням кількості днів проживання та проживаючих людей.

Грошова компенсація за переселенців нараховуватиметься щомісяця до 20-го числа.

Будьте в курсі останніх новин – підписуйтесь на наші сторінки в Facebook, Viber і Instagram. Також у нас є чат "Дніпро, підвези", де ви можете знайти собі попутників.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах