Чому не можна публікувати координати, фото та відео вибухів

Чому не можна публікувати координати, фото та відео наслідків атаки

Чому не можна публікувати координати, фото та відео наслідків атаки - фото: saarinews.com

Події
11 березня 2022 16:39

Як тільки по місту наноситься ворожий авіа- або ракетний удар, люди часто не чекають закінчення звучання сирен і ненавмисно починають допомагати ворогам. Так, вони одразу ж публікують у соцмережах фото та відео наслідків нападу російських окупантів. При цьому деякі вказують на конкретні місця, де сталися вибухи. Відомо чому поступати подібним чином категорично не можна.

Як розповіла представниця повітряного командування "Схід" (оперативного об'єднання ЗСУ у східній частині нашої країни) Ірена Баранова, такі дії дуже допомагають ворогам, які знаходяться далеко від місця події, завдати ударів по додаткових спорудах, передають у міськраді Дніпра.

- Публікуючи фото/відео, де є якісь орієнтири (на зразок телевежі, супермаркету або станції метро), ви допомагаєте ворогові коригувати вогонь. Адже зараз б'ють не прицільно, а з далекої відстані. Тому такі фото та відео дають наведення ворогу, – пояснила вона.

Під час звучання сирени мешканцям міст України потрібно перебувати в бомбосховищах.

Всім тим, кому дуже хочеться поділитися своїми переживаннями, слід дочекатися "відбою тривоги" у місті, коли можна покинути укриття, і лише потім знімати на камеру наслідки обстрілів, авіа-або ракетних ударів, роботи систем ППО. ВАЖЛИВО: за словами Ірени Баранової, допускаються публікації фото та відео великих планів без прив'язки до місцевості. Наприклад, адресних табличок і легко відомих споруд там не повинно бути. Описувати публікації текстом у соцмережах, надаючи достовірні та конкретні адреси (де були вибухи, руйнування внаслідок нападу), заборонено.

Нагадаємо, що сьогодні – 11 березня – близько 6 години ранку у Дніпрі пролунали вибухи. Усього їх було три. Збройні сили Росії здійснили цілеспрямований ракетний обстріл по житлових кварталах та цивільній інфраструктурі Новокодацького району. Внаслідок атаки пошкодилися багатоквартирний житловий будинок, районна міграційна служба, будівля районної адміністрації, двоповерхова взуттєва фабрика. Також снаряд потрапив поблизу дитячого садка. За попередньою інформацією, одна людина загинула. Деякі дніпряни, не чекаючи закінчення "воя" сирен, почали знімати наслідки і публікувати їх з координатами в соцмережах, у тому числі телеграм-каналах. Робити цього не можна було з метою безпеки. Влада Дніпра попросила городян більше так не робити. За фактом сьогоднішніх вибухів Західною окружною прокуратурою Дніпра розпочато досудове розслідування за фактом порушення законів та звичаїв війни, поєднаних із умисним убивством. У прокуратурі зазначають, що військових об'єктів на місці удару немає. З'ясовуються деталі випадку.

Будьте в курсі останніх новин – підписуйтесь на наші сторінки в Facebook, Viber і Instagram. Також у нас є чат "Дніпро, підвези", де ви можете знайти собі попутників.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах