Геннадій Гуфман: Боргові зобов'язання України перетворюються на "реформи під диктовку"

Геннадій Гуфман: Боргові зобов'язання України перетворюються на "реформи під диктовку"

Геннадій Гуфман: Боргові зобов'язання України перетворюються на "реформи під диктовку"

Події
21 лютого 2022 17:42

Керівник Дніпропетровської регіональної партійної організації "Опозиційна платформа – За життя" Геннадій Гуфман прокоментував повідомлення ЗМІ про те, що Рада Європи погодила надання 1,2 млрд євро макрофінансової допомоги Україні.

Геннадій Гуфман на офіційній сторінці у Facebook написав: "Україна знову пішла світом із протягнутою рукою. Беремо все, що дають і там, де дають. Розширюємо співпрацю з МВФ (+1,5 млрд доларів), беремо кредити під суверенні гарантії в США (1 млрд доларів) та у Франції (1,2 млрд доларів), макрофінансову допомогу від ЄС (1,2 млрд євро), займаємо у Канади (500 млн канадських доларів) і ведемо переговори про позику з Японією".

Він зазначив, що умови надання Україні кредитів не завжди відповідають національним інтересам нашої країни.

- Наприклад, французький кредит витрачатимемо під наглядом французьких банкірів і у Франції. Інвестуватимемо кредитні гроші у французьке транспортне машинобудування – закуповуватимемо електровози Alstom. Я не проти французьких електровозів. Я проти того, щоб економіку чужої країни розвивали за рахунок нашої економіки. І ще називали це економічною допомогою, – сказав Геннадій Гуфман.

Він наголосив, що державний та гарантований державою борг України станом на 31 грудня 2021 року склав 2,6 трильйона гривень або майже 98 мільярдів доларів.

Опозиціонер акцентував, що він не проти кредитів, якщо є ясність: на вирішення яких саме внутрішніх проблем беремо і як повертатимемо. Поки що ж повне враження, що позичення відбувається під гаслом "Після нас хоч потоп". Ризик того, що повертатимуть не просто наступні уряди, а майбутні покоління посилюється багаторазово.

"А ще кожен кредит має свою ціну. Не лише банківський відсоток, а й набір конкретних соціальних наслідків. Борговий тягар призводить до скорочення бюджетного фінансування медицини, освіти, соціального захисту. Боргові зобов'язання переростають у "реформи під диктовку", внаслідок яких Україна втрачає 3 мільйони пенсіонерів за 10 років і лідирують серед країн з найбільшою смертністю від COVID", – констатує Гуфман.

І додає: якщо уряд торгує на зовнішніх ринках не товарами та послугами, а майбутнім країни на кілька поколінь – це не патріотизм, а обслуговування чужих економічних та політичних інтересів.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах