Коли Вербна неділя в 2024 році: традиції та заборони

Коли Вербна неділя в 2024 році: традиції та заборони.

Коли Вербна неділя в 2024 році: традиції та заборони. Фото: gettyimages.com, Westend61

Події
19 квiтня 16:18

Перехід на новоюліанський календар не вплинув на Великдень та свята, які пов'язані з датою його святкування. У цьому матеріалі ми розкажемо, коли буде Вербна неділя у православних християн в 2024 році.

Тож, православні християни Великдень святкуватимуть 5 травня. Відповідно, Вербна неділя припаде на 28 квітня. 

Традиції на Вербну неділю

В цей день віряни приносять до церкви вербові гілки. Вони символізують вітання Ісуса Христа при в'їзді до Єрусалима, коли Його зустрічали з гілками пальми. Гілки освячуються і роздаються вірянам. Після служби вербові гілки зазвичай зберігаються вдома або на іконі.

Приготування вербних гілок за старих часів було особливим обрядом. Напередодні Вербної Неділі люди вирушали ламати вербу на береги річок, що близько протікали. А ще особливою прикметою вважалися вербні ринки. Там люди купували пов'язану пучками вербу. До пучка прив'язували прикрасу – паперового янголятка. Він так і називався "вербний херувім".

Загальнопоширеним у народі був звичай трохи вдаряти один одного вербою. Після заутрені, до якої малих дітей не водили, батьки, що повернулися з церкви додому, ніколи не втрачали нагоди підняти з ліжка дітлахів легкими ударами верби, примовляючи: "Верба батіг, бий до сліз. Не я б'ю, верба б'є. Будь здоровий, як верба" . Варто відзначити, що вербі приписувалася магічна сила сприяти родючості та майбутньому врожаю. Вважалося також, що верба має здатність наділяти здоров'ям і статевою енергією людей та худобу, оберігати від захворювань та очищати від нечистої сили. Здавна було прийнято зберігати освячену вербу будинку, у кутку за іконами цілий рік. Її гілочки прикріплювали також у сараях, хлівах. Перед першим вигоном худоби на полі ці гілочки згодовували тваринам. Верба також має силу охороняти будинки від пожежі, ниви від граду, зупиняти бурю, розпізнавати чаклунів та відьом, виявляти скарби. Під час грози освячену вербу ставили на підвіконня – вірили, що це врятує будинок від блискавки. 

Чого не можна робити в Вербну неділю

Вербна неділя в православ'ї є святом, і хоча немає жорстких заборон щодо певних дій, існують певні рекомендації та традиції, які віряни вважають важливими:

Пост. Вербна неділя входить у період Великого посту, тому бажано дотримуватися посту, який передбачає утримання від їжі тваринного походження та обмеження споживання певних продуктів.

Розваги та розважальні заходи. В цей день віряни утримуються від розважальних заходів, таких як відвідування театрів чи кінотеатрів. Вони спрямовують свою увагу на духовне життя та молитву.

Прохання допомоги. Зазвичай у Вербну неділю віряни утримуються від прохання допомоги або відвідування ресторанів, оскільки це період пісту та підготовки до Великодня.

Специфічні дії під час служби. Під час богослужінь важливо поводитися стримано та покірно, проявляти повагу до обрядів та святинь церковних.

Займатися працею. Зазвичай в цей день віряни уникають важкої фізичної праці та намагаються відпочити та присвятити час релігійним роздумам.

Будьте в курсі останніх новин – підписуйтесь на наші сторінки в Facebook, Viber і Instagram. Також у нас є чат "Дніпро, підвези", де ви можете знайти собі попутників.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах