Карта бойових дій в Україні 24 березня

Мапа бойових дій в Україні 24 березня.

Мапа бойових дій в Україні 24 березня. Фото: facebook.com/GeneralStaff.ua

Події
24 березня 12:10

Сьогодні, 24 березня, в Україні розпочався 760 день повномасштабної війни з Російською Федерацією. Російські війська намагаються прорвати українську оборону, щоб окупувати більше територій, ЗСУ контратакують.

Vgorode публікує карту бойових дій від Інституту вивчення війни (ISW) за даними 24 березня.

Російська влада заявила, що заарештувала чотирьох нападників і ще сімох, які брали участь у нападі на концертний зал «Крокус Сіті Холл» 22 березня, в результаті якого, за повідомленнями російської влади, загинули щонайменше 133 мирні жителі. Російські джерела стверджують, що нападники увійшли до майданчика «Крокуса» 22 березня і о 19:55 мск почали стріляти з автоматів по мирним жителям, о 20:03 дісталися головної зали, а о 20:13 зникли з місця події на автомобілі, провівши атаку та закладку вибухівки, яка підпалила приміщення всього за 18 хвилин. Слідчий комітет Росії і влада Москви повідомили, що станом на 23 березня в результаті нападу загинули щонайменше 133 особи і отримали поранення не менше 140 осіб, проте це число може зрости, оскільки російська влада виявляє нові жертви, які опинилися під завалами концертної зали. Федеральна служба безпеки Росії (ФСБ) повідомила, що затримала чотирьох осіб, які, за її твердженнями, є нападниками, у Брянській області 23 березня, а також ще сімох, причетність яких поки не уточнюється. Російські джерела широко розповсюдили геолоковані кадри, на яких російські сили безпеки затримали чотирьох осіб, які, ймовірно, нападали, перш ніж вони змогли втекти, біля Комуни Брянської області (близько 14 км на південний захід від міста Брянськ). Російська влада заявила, що вона затримала двох людей в автомобілі, і переслідувала двох інших, які зникли в навколишньому лісі.

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

23 березня позиційні бої тривали на рубежі Куп'янськ – Сватове – Кремінна, але підтверджених змін лінії фронту не відбулося. Позиційні бої тривали на північний схід від Куп'янська в районі Сіньківки; на північний захід від Сватового в районі Табаївки та Берестова; на захід від Кремінної в районі Терного та Ямполівки; та на південь від Кремінної біля Білогорівки. Командир українського взводу, який діє на Лиманському напрямку, повідомив, що російські війська в цьому районі проводять «м'ясні атаки» під керівництвом піхоти з невеликими піхотними групами та значною артилерійською, безпілотною та зенітною підтримкою та проводять такі атаки щодня. Командир українського взводу зазначив, що російські війська час від часу проводять танкові атаки на Лиманському напрямі, а кілька днів тому російські війська провели механізовану атаку із використанням 10 одиниць бронетехніки, шість із яких українські сили знищили.

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

23 березня Міністерство оборони Росії заявило, що російські війська захопили Іванівське (на захід від Бахмута), оскільки позиційні бої в районі Бахмуту продовжуються. Відомий російський блогер посилив заяву Міноборони Росії і додав твердження про те, що російські війська все ще очищають Іванівське і просуваються на захід по шосе О0506 Хромове-Часів Яр і в північно-східну частину заповідника Ступки-Голубівське-2 на північний захід від Івановського. ISW не спостерігала візуального підтвердження захоплення Росією Івановського чи просування на захід від Івановського. Позиційні бої тривали на північний захід від Бахмута в районі Богданівки; на захід від Бахмута біля Іванівська; на південний захід від Бахмута в районі Кліщіївки та Андріївки; та на південь від Бахмута біля Нью-Йорка. Позиційні бої тривали також у районі Сіверска на північний схід від Бахмута в районі Роздолівки, Веселого та Спірного. Командир українського батальйону, який діє на бахмутському напрямку, заявив, що російські війська проводять десантні операції з використанням механізованої техніки для вогневого прикриття та транспортування піхоти до лінії фронту, але зазначив, що українські сили здатні завдати російським військам значних втрат у живій силі та техніці. Командир українського батальйону повідомив, що українські сили наразі виводять із ладу від 60 до 70 відсотків техніки, яку російські війська використовують в атаках під Бахмутом.

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

Російські війська нещодавно незначно просунулися на захід від Авдіївки на тлі бойових дій, що тривають, у цьому районі 23 березня. Геолоковані кадри, опубліковані 23 березня, показують, що російські війська незначно просунулися до вітрозахисної смуги на південь від Бердичіва (на північний захід від Авдіївки) та в полі на захід від Тоненького (на захід від Авдіївки). Російські блогери стверджували, що російські війська також просувалися на північний захід від Тоненького та на північ від Орлівки (на захід від Авдіївки), але ISW поки не виявила візуальних підтверджень цих тверджень. Бої тривали на північний захід від Авдіївки в районі Бердичіва; на захід від Авдіївки в районі Тоненького, Семенівки та Орлівки; та на південний захід від Авдіївки в районі Первомайського та Невельського. Повідомляється, що підрозділи російської 1-ї бригади «Слов'янськ» (1-й АК т.зв. Донецької Народної Республіки [ДНР]) ведуть бої в районі Тоненького.

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

Російські війська раніше незначно просунулися на південний захід від Донецька на тлі позиційних боїв, що продовжуються, на захід і південний захід від Донецька 23 березня. Кадри, опубліковані 11 березня та геолоковані 23 березня, показують, що російські війська незначно просунулися на північ від Новомихайлівки (на південний захід від Донецька), хоча ці здобутки, ймовірно, не є недавніми. Російський блогер заявив, що російські війська просувалися у напрямку Красногорівки (на захід від Донецька), хоча ISW не виявила підтверджень цього твердження. Український генеральний штаб повідомив, що українські сили відбили російські атаки на захід від Донецька в районі Красногорівки та Георгіївки та на південний захід від Донецька в районі Новомихайлівки та Костянтинівки. Повідомляється, що під Красногорівкою діють підрозділи російської 238-ї артилерійської бригади (8-а САА, ПВО).

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

23 березня позиційні бої на кордоні Донецької та Запорізької областей тривали, проте підтверджених змін лінії фронту не відбулося. Позиційні бої тривали південніше Новодарівки (південніше схід від Великої Новосілки), в районі Урожайного та Старомайорського (на південь від Великої Новосілки) та Водяного (південніше на захід від Великої Новосілки). Повідомляється, що на Шахтарському напрямку (район кордону Донецької-Запорізької областей) діють підрозділи 37 ОМСБр РФ (36 САА Східного військового округу [ВВО]).

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

Російські війська нещодавно просунулися в західній частині Запорізької області на тлі позиційних боїв, що продовжуються, в районі Роботино і Вербового (на схід від Роботино) 23 березня. Кадри з геоприв'язкою, опубліковані 23 березня, показують, що російські війська нещодавно досягли незначного поступу на захід від Вербового. Представник української бригади, що діє на запорізькому напрямку, заявив, що російські війська за останні чотири дні не проводили жодних наступів у цьому районі за значної підтримки бронетехніки і що російські штурмові групи нещодавно на світанку почали штурмувати українські позиції. Представник України заявив, що російські сили все частіше використовують дрони з виглядом від першої особи (FPV) у нічний час і що кілька невказаних «елітних» російських підрозділів у цьому районі зосереджені в основному на проведенні операцій з FPV-дронами в нічний час. Представник повідомив, що російські сили мають значні можливості радіоелектронної боротьби (РЕБ) у цьому районі, що змушує українські сили регулярно перемикати частоти, на яких працюють українські безпілотники.

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

Українські джерела повідомили, що 23 березня українські сили відбили дві атаки російських військ на східному (лівобережжі) Херсонської області, у тому числі в районі Кринок.

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

Будьте в курсі останніх новин – підписуйтесь на наші сторінки в Facebook, Viber і Instagram. Також у нас є чат "Дніпро, підвези", де ви можете знайти собі попутників.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах