В ЦВК пояснили, чи буде Зеленський легітимним президентом після 20 травня

В ЦВК пояснили, чи буде Зеленський легітимним президентом після 20 травня -

В ЦВК пояснили, чи буде Зеленський легітимним президентом після 20 травня - фото: oporaua.org

Події
06 березня 15:52

ЦВК пояснила, чому в Україні під час воєнного стану неможливі будь-які вибори.

 - Жодних проблем із легітимністю Зеленського після 20 травня немає, - ЦВК.

На думку комісії, він має виконувати свої повноваження до вступу на посаду наступника. А вибори президента мають бути призначені упродовж 30 днів після завершення воєнного стану. 

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації.

Зокрема, ЦВК посилається на статті 106 і 108 Конституції України. І наголошує, що тему "20 травня" може використовувати ворог для розпалювання ворожнечі та підриву довіри до влади всередині країни.

- Логіка воєнного стану передбачає також і те, що й Верховний головнокомандувач за таких обставин є персоною недоторканою, - йдеться у статті.

З колізіями щодо продовження терміну повноважень стикалися й інші президенти, зокрема, Кучма та Ющенко. І хоча вони затрималися в кріслі президента трохи більше п’яти років, проте це не викликало жодних питань до їхньої легітимності і не спричинило політичних криз.

Також журналісти Главком опитали кількох юристів. Усі вони трактують норми Конституції як забезпечення безперервності влади, щоб "країна не опинилась у ситуації вакууму влади". 

А нардеп Андрій Осадчук вважає, що чим активніше ми будемо ставити під сумнів легітимність тієї чи іншої гілки влади, чи органу в Україні, тим більше будемо "лити воду на млин московської пропаганди".

Будьте в курсі останніх новин – підписуйтесь на наші сторінки в Facebook, Viber і Instagram. Також у нас є чат "Дніпро, підвези", де ви можете знайти собі попутників.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах