У Дніпропетровській області діти найчастіше страждають від кібербулінгу

У Дніпропетровській області діти найчастіше страждають від кібербулінгу

У Дніпропетровській області діти найчастіше страждають від кібербулінгу фото: gettyimages.com, SolStock

Події
15 лютого 16:40

У мережі поширюють Telegram-канали, де оприлюднюють фото дітей та підлітків, при цьому їх ображаючи. Найбільше таких каналів виявили у Дніпрі та Києві.

Як повідомляє омбудсмен Дмитро Лубінець, в одному з Telegram-каналів адміністратор вимагає за видалення фото і образливого коментаря гроші.

Сейчас все самое оперативное в нашем Telegram-канале. Подписывайтесь, чтобы быть в курсе самой важной информации

За словами омбудсмена, школи повинні провести інформаційно-роз’яснювальні кампанії серед школярів з метою боротьби з булінгом та запобігання будь-яких проявів насильства, а поліцейські забезпечити безпеку дітям.

Основна відповідальність на батьків. Вони мають свідомо ставитися до інтернет-загроз, що може породити кібербулінг.

У разі, якщо дитина стала жертвою кібербулінгу - слід звернутися за допомогою до дорослих, яким вона довіряє, та зберегти докази (скріншоти переписок, публікацій, фото). Батьки чи інші старші родичі повинні звернутися до правоохоронців.

Що потрібно знати батькам для захисту дітей у мережі?

Дитина має вміти критично мислити, бо це зброя проти знущання та цькувань.

Корисні вправи для напрацювання цієї навички:

  • Говоріть з дітьми та спонукайте їх висловлювати власну думку. Головне завдання батьків — створити такий простір, де дитина могла б вільно висловлюватися.
  • Не засуджуйте та не критикуйте дитину за її думку чи погляд. Ставте запитання для уточнення та заохочуйте дітей не дивитися на певну тему, ситуацію чи подію лише з однієї сторони, а шукати інші точки зору.
  • Поговоріть з дітьми про перевірені та неперевірені джерела інформації. Допоможіть своїй дитині налаштувати стрічки новин у різних додатках, видаливши всі підозрілі облікові записи, на які вона підписана, і додавши перевірені облікові записи, які розвінчують дезінформацію.
  • Частіше розмовляйте зі своїми дітьми про поточні події, щоб налагодити відкрите спілкування та довіру. Переконайтеся, що вони знають, що завжди можуть прийти до вас із розмовою, навіть якщо тема не зовсім зручна для обговорень.
  • Навчіть дітей повідомляти про дезінформацію та невідповідний контент у соцмережах. 

Нагадаємо, в РФ створюють фейкові телеграм-канали українських бригад і батальйонів.

Будьте в курсі останніх новин – підписуйтесь на наші сторінки в Facebook, Viber і Instagram. Також у нас є чат "Дніпро, підвези", де ви можете знайти собі попутників.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах