Стало відомо, як змінилися зарплати дніпрян у 2023 році

Стало відомо як змінилися зарплати дніпрян у 2023 році -

Стало відомо як змінилися зарплати дніпрян у 2023 році - фото: finance.today.ua

Події
19 грудня 2023 12:04

За рік на Дніпропетровщині середня зарплата зросла на 14%. У Work.ua провели дослідження, у якому з'ясували як змінилися зарплати українців за 2023 рік.

Для дослідження Work.ua використали дані зарплат, пропонованих роботодавцями у вакансіях з II кварталу 2022 року до II кварталу 2023 року (218 000 вакансій).

Найстабільніше зростання зарплат з прифронтових регіонів спостерігається на Дніпропетровщині. Так зарплати I квартиля та медіана з минулого року тут зростали доволі рівномірно. Наприкінці 2022 та початку 2023 року вони збільшилися до 12 000 гривень і 15 000 гривень відповідно, а у квітні відбувся ще один стрибок. При цьому оплата праці фахівців з найвищою кваліфікацією в Дніпрі лишається сталою з II кварталу минулого року.

Стало відомо як змінилися зарплати дніпрян у 2023 році -Стало відомо як змінилися зарплати дніпрян у 2023 році - фото: i.work.ua

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації.

Впевнене зростання зарплат в Україні показує і загальна перспектива за галузями:

Найбільше воно спостерігається у галузі "Готельно-ресторанний бізнес, туризм" - плюс 33% за I квартилем, 36% за медіаною і 36% за III квартилем. Також рівномірний і найбільший з перерахованих галузей приріст показують "Будівництво, архітектура, дизайн інтер’єру", куди під час дослідження віднесли й будівельну промисловість та деревообробку (+19% за медіаною) та "Роздрібна торгівля" (+17% за медіанною зарплатою).

Зростання зарплат у цих галузях може свідчити про розвиток малого бізнесу, популяризацію внутрішнього туризму та збільшення попиту на спеціалістів з відновлення і розбудови України в умовах війни. Крім того, готельно-ресторанний бізнес і будівельна промисловість належать до галузей, які за кількістю вакансій відновились на понад 100%. Тобто тут ринок праці перенасичений пропозиціями й щоб отримати більше відгуків на вакансії, роботодавці підвищують зарплати.

Стійкий, стабільний приріст показують галузі "Медицина та фармацевтика" та "Послуги для населення та бізнесу" (до якої під час дослідження віднесли значення зарплат з вакансій категорії "Краса, фітнес, спорт"). Медіани за обома цими галузями приросли більш як на 14%. При цьому максимальне зростання тут відбулося саме в зарплатах I квартиля - тих, які можуть отримувати фахівці без досвіду чи з нижчою кваліфікацією. Це може вказувати на те, що в медицині та сфері послуг відчули дефіцит кадрів при стійкому попиті на самі послуги. 

Теж з приростом, але дещо відмінним від попередніх галузей входить у друге півріччя "Сільське господарство". Серед вакансій цієї галузі найбільше збільшення зарплати спостерігається у пропозиціях для найкваліфікованішого персоналу і рідкісних фахівців - зарплати III квартиля зросли на 20% та найменш кваліфікованих спеціалістів - I квартиля на 17%, тоді як медіана зарплат - на 13%.

Такий розподіл приросту може означати, що в умовах нестачі кадрів, сільгосп-підприємства вдаються не тільки до пошуку працівників без досвіду, а й докладають зусиль до оптимізації робочого процесу - наймають нових керівників, шукають фахівців зі стратегічного планування, опановують нову техніку, на якій працюватимуть рідкісні фахівці тощо.

Стало відомо як змінилися зарплати дніпрян у 2023 році -Стало відомо як змінилися зарплати дніпрян у 2023 році - фото: i.work.ua

Що буде з зарплатами?

Попри війну ринок праці України продовжує розвиватись. У 2023 році кількість вакансій встановлює рекорди щомісяця і вже перетнула позначку у 90 000 вакансій - це 90% відновлення. Досягла довоєнного рівня і конкуренція за роботу. Все це свідчить про повернення ринку праці до шукача, коли він вибирає, де і ким працювати, зважаючи на рівень оплати праці.

Доповнює ситуацію нестача кадрів. Експерти оцінюють дефіцит працездатного населення у 30% у зв’язку з міграцією українців за кордон і мобілізацією до лав ЗСУ. Як видно з результатів опитувань, розмір зарплати є важливим аргументом у рішенні звільнитися з компанії чи залишитись. Відповідно, це один із важелів утримання працівників у компанії.

Оскільки кількість вакансій в Україні продовжує зростати, а зарплата є інструментом не тільки утримання, але й конкуренції за шукачів, скоріш за все роботодавці продовжать перегляд зарплат. Ймовірно, це відбудеться вже влітку, принаймні останні місяці цей тренд не зупиняється. Враховуючи факт зростання середньої зарплати на 10% і зважаючи на прогнози експертів, можна очікувати подальшого зростання.

Будьте в курсі останніх новин – підписуйтесь на наші сторінки в Facebook, Viber і Instagram. Також у нас є чат "Дніпро, підвези", де ви можете знайти собі попутників.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах