У Дніпропетровській області жінки працюють замість чоловіків на шахтах

У Дніпропетровській області жінки працюють замість чоловіків на шахтах -

У Дніпропетровській області жінки працюють замість чоловіків на шахтах - фото: reuters.com

Події
04 грудня 2023 12:30

Через нестачу чоловіків, які воюють з російськими окупантами, на Дніпропетровщині українські шахти активно наймають на важкі роботи жінок.

Вперше в історії на шахтах жінкам дозволили працювати під землею. ДТЕК, власники цих шахт, повідомили, що майже 3 тисячі з 20 тисяч шахтарів знаходяться на війні. Тому зараз у цій галузі, яку раніше вважали виключно чоловічою, українські жінки прийшли працювати, замінюючи тих, хто воює на фронті, - пише Reuters.

У Дніпропетровській області жінки працюють замість чоловіків на шахтах -У Дніпропетровській області жінки працюють замість чоловіків на шахтах - фото: reuters.com

22-річна Христина розповіла, що протягом п’яти місяців працювала на глибині 470 метрів під землею. Жінка довго вагалася у своєму рішенні, оскільки їй доводиться залишати свого 4-річного сина під наглядом бабусі. До того ж її рідне місто Павлоград, розташоване за 100 кілометрів від фронту, часто стає мішенню російських ракет.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації.

Христина обслуговує невеликі потяги, що перевозять робітників шахти до місця, де вони спускаються до вугільних пластів. Дівчина каже, що робота важка, але платять добре. Окрім того, вона відчуває обов’язок залишитися й зробити свій внесок для тих, хто пішов воювати.

У Дніпропетровській області жінки працюють замість чоловіків на шахтах -У Дніпропетровській області жінки працюють замість чоловіків на шахтах - фото: reuters.com

- Тут зараз одні жінки. Ми не можемо покинути все це і піти на іншу роботу. Не можемо підвести наших хлопців, - каже жінка.

Також шахтарка ділиться: її старший брат працював на цій самій шахті і вирішив приєднатися до Збройних Сил України через два тижні після початку повномасштабного російського вторгнення у 2022 році.

За даними Reuters, до початку вторгнення деякі жінки вже працювали на шахтах, але уряд забороняв їм роботу під землею через те, що вона є фізично важкою. Після скасування цієї заборони на шахтах компанії ДТЕК під землею тепер працюють близько 400 жінок, що становить 2,5% від загальної кількості підземних робітників.

Будьте в курсі останніх новин – підписуйтесь на наші сторінки в Facebook, Viber і Instagram. Також у нас є чат "Дніпро, підвези", де ви можете знайти собі попутників.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах