У МОН не будуть скасовувати заочну форму навчання

У МОН не будуть скасовувати заочну форму навчання. Оксен Лісовий, міністр освіти.

У МОН не будуть скасовувати заочну форму навчання. Оксен Лісовий, міністр освіти. Фото: facebook.com/NAZKgov

Події
22 листопада 2023 13:18

У Міністерстві освіти і науки України відмовилися від ідеї скасування заочної форми навчання в університетах. Верховна Рада ухвалила у першому читанні законопроєкт щодо впровадженя індивідуальних освітніх траєкторій та вдосконалення освітнього процесу у вищій освіті.

За словами міністра освіти України Оксена Лісового, під час рішення було враховано усі аргументи громадськості та депутатів. Проте трансформації заочна форма навчання все ж зазнає, оскільки має бути якісною.

Серед інших ідей законопроєкту такі:

  • можливість для студентів обирати темп і тривалість навчання;
  • можливість змінювати спеціальність після року чи півтора навчання.

Як це буде працювати?

  • Якщо абітурієнт ще не визначився, на якій спеціальності хоче навчатися, він чи вона зможе спочатку вступити на міждисциплінарну освітню програму в межах однієї або декількох галузей знань. Потім буде можливість обрати - навчатися на окремій спеціальності або здобувати міждисциплінарну освіту.

- Важливо - йдеться про можливість, а не обов’язок йти таким шляхом. Ті, хто від початку визначилися зі спеціальністю, зможуть й надалі вступати одразу на неї, - зазначив Оксен Лісовий.

  • Студенти, які навчаються на контрактній основі, матимуть змогу самостійно визначати тривалість навчання в університеті.

Так, наприклад, можна буде завершити бакалаврську програму, що розрахована на чотири роки, за три. Або завершити необхідні 240 кредитів ЄКТС за 6-8 років.

Нагадаємо, раніше Vgorode повідомляв, що в Україні з наступного року можуть збільшити стипендії.

Будьте в курсі останніх новин – підписуйтесь на наші сторінки в Facebook, Viber і Instagram. Також у нас є чат "Дніпро, підвези", де ви можете знайти собі попутників.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах