Мовний омбудсмен відреагував на скандал у виші Дніпра

Мовний омбудсмен відреагував на скандал у виші Дніпра. Тарас Кремінь.

Мовний омбудсмен відреагував на скандал у виші Дніпра. Тарас Кремінь. Фото: yedyni.org

Події
15 листопада 2023 14:24

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь прокоментував мовний скандал, що трапився у Дніпровському державному медичному університеті. Там, за словами студентки, викладачка вимагала спілкуватися на парах російською мовою.

Так, мовний омбудсмен наголосив на тому, що українська мова є гарантованою в закладах освіти, проте він не робитиме передчасних висновків і дочекається офіційної позиції університету.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

- По цьому факту мені відомо тільки те, що є в соціальних мережах. Але я хочу дочекатися офіційної позиції університету. Ми це обговоримо і з ректором, і з міністром освіти та науки, і, якщо такі факти підтвердяться, вживатиму законних заходів реагування, - зазначив Тарас Кремінь. 

Він нагадав, що відповідно до 21 статті Закону України "Про забезпечення функціонування української мови як державної" мовою освітнього процесу є українська.

- Незалежно від того, це уроки, лекції чи спілкування на перервах, на території закладу освіти повинна бути державна мова. Подібні скандали траплялись і в інших університетах, але за результатами нашого втручання ситуація стабілізована, - зауважив омбудсмен.

Також, за його словами, на сьогодні в Україні діє понад 30 студентських мовних омбудсменів. Вони займаються зміцненням мовного середовища, розширенням мережі мовних курсів та захистом мовних прав студентів.

Нагадаємо, раніше Vgorode повідомляв, що у Дніпрі продавець на ринку відмовилася спілкуватися з покупцем українською. 

Будьте в курсі останніх новин – підписуйтесь на наші сторінки в Facebook, Viber і Instagram. Також у нас є чат "Дніпро, підвези", де ви можете знайти собі попутників.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах