Лікарня Руднєва у Дніпрі: батько загиблого хдопчика детальніше розповів про трагедію

Лікарня Руднєва у Дніпрі: батько загиблого хдопчика детальніше розповів про трагедію -

Лікарня Руднєва у Дніпрі: батько загиблого хдопчика детальніше розповів про трагедію - фото: Vgorode

Події
19 вересня 2023 11:15

Батько 11-річного Іллі Шишакова, який помер після операції в дитячій лікарні Дніпра, розповів про смерть сина після операції, про інших постраждалих пацієнтів, а також подробиці розслідування.

Як повідомляє ТСН, Роман Шишаков розповів, що його син Ілля опинився в лікарні 10 серпня. Там дитині мали зробити операцію, яку давно планували.

- Діагноз лікарняний має назву фімоз. Це стандартна, майже косметична операція для хлопчиків, пов’язана зі статевими органами. Ми планували її досить давно. Але вирішили зробити зараз. Два дні займає операція - день втручання, наступний під наглядом і додому, - розповів він.

Чоловік зауважив, що сім’я звернулася до лікарні імені Руднєва не вперше. Він каже, розуміли, куди йдуть і до яких лікарів.

Хлопчика прооперували зранку 10 серпня. За словами батька, стан у дитини був кволий, як після наркозу, але нічого не турбувало. Але потім стан погіршувався. Почалася нудота, рвота, підіймалася температура. І це був не єдиний випадок - поряд у цій же палаті і в сусідній були діти, яких прооперували того ж дня, і симптоми були у всіх однакові.

Лікарня Руднєва у Дніпрі: батько загиблого хдопчика детальніше розповів про трагедію -Лікарня Руднєва у Дніпрі: батько загиблого хдопчика детальніше розповів про трагедію - фото: tsn.ua

Батько каже, що близько третьої години дня родичі пацієнтів почали ставити запитання лікарям, що відбувається. Адже розуміли, що такий стан після наркозу - не норма. Однак лікарі запевняли у зворотному.

- Моя дружина мала досвід зі старшим сином операцій під загальним наркозом і вона розуміє, що дві-три години - і діти вже бігають коридором. Тут усі лежать, всіх нудить, всі туалети зайняті, - розповів Роман Шишаков.

За словами батька, стан Іллі погіршився близько четвертої години дня. З організма хлопчика не виходила рідина, він почав скаржитися на болі в попереку й ногах. Тіло дитини пожовтіло, а губи посиніли. Ввечері хлопчик почав вкриватися плямами, схожими на крововиливи, його поклали до палати інтенсивної терапії.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації.

Вранці 11 серпня батькам Іллі повідомили, що його переводять до обласної дитячої лікарні. За словами Романа Шишакова, у Руднєва лікарі запевняли, що "все під контролем". Дитина була жовта, у плямах, квола, виснажена, але при тямі. До реанімації хлопчик потрапив у тяжкому стані, у нього почали відмовляти внутрішні органи.

- Нирки вже не працюють, ураження печінки, легень і багатьох внутрішніх органів. На моє запитання, які наші шанси викарабкатися, лікар каже, що зазвичай позитивний вихід пацієнтів з цього стану десь 20-40%, але за умови, якщо ви до нас потрапляєте в перший день, ви до нас приїхали в другий, - розповів Роман Шишаков.

Чоловік каже, що Ілля був першим пацієнтом, якого привезли з лікарні імені Руднєва. Близько четвертої години дня 11 серпня хлопчикові почали робити гемодіаліз. Згодом до лікарні "швидкою" почали привозити інших постраждалих дітей.

Лікарня Руднєва у Дніпрі: батько загиблого хдопчика детальніше розповів про трагедію -Лікарня Руднєва у Дніпрі: батько загиблого хдопчика детальніше розповів про трагедію - фото: tsn.ua

- О 10-й вечора у нього падає сатурація, його вводять у медикаментозний сон. Ставлять на штучну вентиляцію легень, відкачують близько літра з легень кривавої рідини… і в 1:50 12 серпня у нього зупинка серця, 20-30 хвилин реанімації, лікарів п’ять навколо нього було. І, на жаль, реанімувати не вдалося, - розповів Роман Шишаков.

Чоловік каже, що всіх постраждалих дітей і дорослих у лікарні імені Руднєва оперували протягом трьох днів - 8, 9 і 10 серпня. За його словами, лікарі продовжували оперувати попри те, що кілька пацієнтів вже нібито були в тяжкому стані.

Роман Шишаков вважає, що лікарі зменшили шанси на життя його сина через те, що довго тримали в Руднєва, попри те, що розуміли - може знадобитися обладнання, якого в закладі немає.

- Жовтуха - перша ознака відмови внутрішніх органів, печінки та нирок. Тобто ви бачите таку ситуацію і вона може призвести до того, що потрібно робити той же діаліз, підключати до апарату. В лікарні Руднєва немає діалізу. Ви розумієте, що у вас тяжкий стан, як можуть розгортатися ці всі події, і ви тримаєте 12 годин дитину, знижуючи її шанси, - каже Роман Шишаков.

Після інциденту в лікарні імені Руднєва припинили всі операції та розпочали розслідування. Однак уже 4 вересня заборону госпіталізацій, хірургічної та травматологічної допомоги пацієнтам скасували. Батько хлопчика каже, що це стало основною причиною, чому він поділився своєю історією на загал.

Чоловік каже, що в усіх постраждалих пацієнтів був спільний набір препаратів, який застосовувався під час операцій. Причиною смерті його сина, як написали у свідоцтві, стало ускладнення після хірургічних і терапевтичних втручань, лікарський засіб або медикамент. Роман Шишаков вважає, що трагедію в лікарні імені Руднєва зараз намагаються замовчувати.

В лікарні імені Руднєва постраждали 11 пацієнтів, із них двоє померли. Стан інших стабілізували та їхнім життям нічого не загрожує, однак повне відновлення може бути дуже тривалим.

- Я спілкувався з родичами однієї з постраждалих. Вони приїхали спеціально з іншого міста до клініки Руднєва робити операцію. Вона вже вдома. Вона сказала, що їх виписали, але чим це все закінчиться - незрозуміло. Що дуже серйозно уражені внутрішні органи, тобто дуже довге буде відновлення. І чи станеться повне відновлення, навіть лікарі сказати не можуть. Тобто ми кажемо про те, що людина може залишитися з інвалідністю на все життя, - розповів Роман Шишаков.

Другого прооперованого в лікарні імені Руднєва, якого не змогли врятувати, звати Руслан Коріхов. Йому було 32 роки.

Роман Шишаков розповів, що чоловік довше боровся за життя, однак 16 серпня помер в обласній лікарні імені Мечникова, куди його перевели до реанімації.

Лікарня Руднєва у Дніпрі: батько загиблого хдопчика детальніше розповів про трагедію -Лікарня Руднєва у Дніпрі: батько загиблого хдопчика детальніше розповів про трагедію - фото: tsn.ua

Померлий був військовим, пішов за контрактом до лав Збройних сил України 2013 року. Чоловік служив у 25-й десантній бригаді. В перший день повномасштабного вторгнення чоловік пішов захищати країну. Однак підірване 2014 року здоров’я дало про себе знати - постала необхідність хірургічного втручання. Його направили до лікарні імені Руднєва, де провели операцію на руці. У військового був відірваний біцепс.

Сайт ТСН.ua звернувся до лікарні імені Руднєва, щоб отримати коментар, як проходило лікування 11-річного Іллі.

Головний лікар Ігор Македонський телефоном відповів, що поки немає інформації, триває розслідування. За його словами, всі документи перебувають у прокуратурі, тому він не може коментувати це. "Поки що зарано", - сказав він.

У Головному управлінні Національної поліції Дніпропетровської області повідомили, що за фактом смерті пацієнтів у лікарні імені Руднєва відкрито два провадження.

Слідчі здійснюють досудове розслідування у кримінальному провадженні, розпочатому за частиною другою статті 140 (неналежне виконання професійних обов’язків медичним або фармацевтичним працівником) та частиною третьою статті 321-1 (фальсифікація лікарських засобів або обіг фальсифікованих лікарських засобів) Кримінального кодексу України.

Наразі призначено 31 судову експертизу. Серед них токсикологічні експертизи, експертизи сильнодійних та отруйних лікарських засобів, а також судово-медичні експертизи. Правоохоронці очікують результатів лабораторного контролю якості вилучених у Руднєва лікарських засобів.

Також провели обшуки у виробників і постачальників лікарських засобів, вилучили ліки й документацію. Правоохоронці допитали потерпілих та свідків, зокрема медичних працівників лікарні. 

Препарати, які, ймовірно, призвели до побічних дій у лікарні імені Руднєва, тимчасово заборонила Державна служба з лікарських засобів і контролю за наркотиками по всій країні. На сайті Міністерства охорони здоров'я йдеться про заборону реалізації та застосування декількох партій медичних препаратів.

Йдеться про три найменування медпрепаратів. Відповідно до наказів, усім хто реалізовує, зберігає та застосовує ці лікарські засоби, потрібно невідкладно перевірити наявність вказаних серій і вилучити їх.

Будьте в курсі останніх новин – підписуйтесь на наші сторінки в Facebook, Viber і Instagram. Також у нас є чат "Дніпро, підвези", де ви можете знайти собі попутників.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах