Скандал зі шкільним харчуванням у Дніпрі: що відомо

Скандал зі шкільним харчуванням у Дніпрі: що відомо -

Скандал зі шкільним харчуванням у Дніпрі: що відомо - фото: gettyimages/Imgorthand

Події
18 вересня 2023 17:47

Днями у Дніпрі спалахнув скандал через шкільне харчування: діти викидають пластмасові ланч-бокси з їжею на смітник.

Журналісти ТСН опитали батьків, взяли коментар у гумдепі та у постачальника, повідомляє Vgorode з посиланням на Дніпро Обласний.

Кейтерингові послуги з організації харчування, коли учні отримують їжу у ланч-боксах - це перший такий досвід в Дніпрі.

В гумдепі розповіли, що у кожному закладі освіти створена бракеражна комісія, яка контролює якість порцій. Такі комісії є також і у постачальників харчування.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації.

Скандал зі шкільним харчуванням у Дніпрі: що відомо -Скандал зі шкільним харчуванням у Дніпрі: що відомо - фото: t.me/dniprooblcentr

Але, як бачимо, іноді порції виглядають не дуже апетитно, якість фруктів під сумнівом. Батьки не задоволені, а діти не хочуть таке їсти.

Батьки нарікають, що страви у ланч-боксах по 75 гривень холодні, несмачні та з дивними поєднаннями, які діти просто не хочуть їсти. Крім того, школярам нібито трапляються зіпсовані продукти. Купа їжі та пластику відправляється на смітник. Батьки називають ідею з ланч-боксами провальною.

Скандал зі шкільним харчуванням у Дніпрі: що відомо -Скандал зі шкільним харчуванням у Дніпрі: що відомо - фото: t.me/dniprooblcentr

У гумдепі пояснюють, що організація кейтерингу вимушена через безпекову ситуацію. Підрядників, кажуть, обирали за процедурою закупівлі через Prozorro. Він не один той самий у кожній школі.

За словами батьків, які не задоволені харчуванням дітей, їхні школи забезпечує ланч-боксами ТОВ "Олімпіус Консалт". Фірма виграла тендерів від департаменту гумполітики міської ради на понад 171 мільйон гривень та годує школярів у десятках навчальних закладів міста. Також забезпечує харчуванням багато лікарень області.

Зазначається, що меню для школярів складає МОЗ, а фірма лише виконує відповідну постанову Кабміну. У ній вказана енергетична цінність, необхідна кількість поживних речовин, групи харчових продуктів та їхня частота включення до складу сніданку, обіду або вечері для різних вікових груп.

Скандал зі шкільним харчуванням у Дніпрі: що відомо -Скандал зі шкільним харчуванням у Дніпрі: що відомо - фото: t.me/dniprooblcentr

Представник фірми розповідає, що на сьогодні діє тижневе чотирьохсезонне меню:

- Ми усіх батьків заспокоюємо і попереджаємо, що квасоля, яка була цієї п’ятниці, зустрінеться по графіку аж через місяць. Тобто дитина одне й те саме меню на рік скуштує максимум три рази, – гарантує фірма, обіцяючи покращити якість ланч-боксів.

Сьогодні, 18 вересня, фірма "Олімпус Консалт", яка оскандалилася на "провальному" постачанні ланч-боксів для школярів, провела презентацію меню для батьків.

Фірма пішла на контакт з батьками, але поки що це виглядає, як своєрідний "волейбол": постачальник виправдовується, що повинен чітко дотримуватися постанови Кабміну та розпорядження Держпродспоживслужби щодо змісту ланч-боксів (у плані енергетичної цінності), а батьки вимагають, щоб це було смачно та ще й гарно (бо це "страхіття" у чорному пластику діти їсти відмовляються).

Також залишається відкритим питання: чому дітям дають так мало м’яса. У деяких ланч-боксах його взагалі не побачити.

Будьте в курсі останніх новин – підписуйтесь на наші сторінки в Facebook, Viber і Instagram. Також у нас є чат "Дніпро, підвези", де ви можете знайти собі попутників.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах