У Раді хочуть ввести кримінальну відповідальність за публічну образу військових і волонтерів

У Раді хочуть ввести кримінальну відповідальність за публічну образу військових і волонтерів -

У Раді хочуть ввести кримінальну відповідальність за публічну образу військових і волонтерів - фото: delo.ua

Події
08 вересня 2023 16:27

У Верховній Раді України зареєстрували законопроект про внесення змін до деяких законів України щодо підсилення відповідальності за публічну образу військовослужбовців, волонтерів, учасників Революції гідності.

Законопроектом пропонується Кримінальний кодекс України доповнити статтею 151-1 "Публічна образа військовослужбовців, волонтерів, учасників Революції гідності".

У цій статті встановлюється, що публічна образа військовослужбовців, волонтерів, Героїв Небесної сотні, інших учасників Революції гідності (листопад 2013 року - лютий 2014 року), а також учасників інших подій, пов’язаних із захистом незалежності, суверенітету і територіальної цілісності України, а також пряме чи непряме розпалювання ворожнечі та ненависті до зазначених осіб, до їх діяльності, пов’язаної із захистом незалежності, суверенітету і територіальної цілісності України, обмеження прав вказаних осіб через таку діяльність - карається штрафом до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадськими роботами на строк до 200 годин, або виправними роботами на строк до одного року.

Ті самі дії, що поширені з використанням засобів масової інформації та (або) мережі Інтернет - карається штрафом від 50 до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадськими роботами на строк від 150 до 240 годин, або виправними роботами на строк до одного року.

Якщо вказані вище дії були вчинені організованою групою осіб, а також поєднані з поширенням завідомо неправдивих відомостей про вчинення особами, вказаними в частині першій цієї статті, тяжкого або особливо тяжкого злочину, - караються штрафом від 200 до 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до 5 років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років або без такого.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації.

Вказується, що під військовослужбовцями в цій статті розуміють військовослужбовців (резервістів, військовозобов'язаних) Збройних сил України, Національної гвардії України, Служби безпеки України, Служби зовнішньої розвідки України, Державної прикордонної служби України, інших утворених відповідно до законів України військових формувань, які брали або продовжують брати безпосередню участь в захисті незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України і брали або продовжують брати безпосередню участь в антитерористичній операції, операції Об’єднаних сил, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах антитерористичної операції або операції Об’єднаних сил у період її проведення, у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, забезпеченні їх здійснення, перебуваючи безпосередньо в районах та у період здійснення зазначених заходів.

Як зазначається в пояснювальній записці до законопроекту, його цілями та завданнями є визнання високого рівня суспільної небезпеки дій, пов’язаних з умисною дискредитацією військовослужбовців, волонтерів, учасників Революції гідності.

Будьте в курсі останніх новин – підписуйтесь на наші сторінки в Facebook, Viber і Instagram. Також у нас є чат "Дніпро, підвези", де ви можете знайти собі попутників.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах