Обряд приготування зливаної каші внесли в список нематеріальної культурної спадщини України

Обряд приготування зливаної каші внесли в список нематеріальної культурної спадщини України -

Обряд приготування зливаної каші внесли в список нематеріальної культурної спадщини України - фото: mkip.gov.uа

Події
16 серпня 2023 10:38

Міністерство культури та інформаційної політики додало Дніпропетровський обряд приготування зливаної каші до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України.

Про це йдеться в наказі МКІП від 26 липня 2023 року.

Обряд приготування зливаної каші практикується в селищі міського типу Карнаухівка, що розташоване в Дніпропетровській області, поблизу міста Кам'янське.

Традиція приготування тісно пов'язана з історією селища від часу заснування його славнозвісним козаком Семеном Карнаухом у 1737 році. Цілком ймовірно, що такі чи подібні обряди побутували й на інших територіях України.

Сьогодні ж спільнота носіїв обряду є досить широкою й поділяється, охоплюючи всіх мешканців селища, на учасників обряду, професійних майстрів-кухарів, низку організацій. 

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації.

Свою назву "зливана каша" отримала завдяки тому, що ця страва готувалася гуртом. Обряд приготування прив'язаний до символічного відзначення завершення весняних польових робіт. 

Мешканці селища в святковому вбранні збиралися на знакових місцях просто неба - левадах, майданах, у різних куточках селища, зносили продукти. Оскільки все залежало від того, які продукти принесли мешканці селища, вулиці, тому й зливана каша виходила в кожного своя.

Якогось єдиного рецепта страви не існує. Основні принципи приготування зливаної каші передаються господинями з покоління в покоління. Деякі особливі секрети приготування зберігаються в таємниці.

Для приготування страви використовують великий п'ятивідерний казан та такі інгредієнти, як: пшоно, рис, картоплю, сало, курячий гуляш, яйця, цибулю, різні спеції. Готують зливану кашу просто неба на вогнищі, завдяки чому вона має неперевершений смак. 

Основне значення обряду приготування зливаної каші - соціальне. Це об'єднання громади навколо важливих подій, прив'язаних до сільськогосподарського календаря. 

Обряд практикується й сьогодні. Досі збереглася традиція готувати зливану кашу на великі свята. Певної визначеної дати для приготування зливаної каші немає. У день приготування до столу не кликали, бо про те, що каша готова, сповіщала пісня. Після першої тарілки смачної каші обов'язково танцювали та співали народні пісні, що передаються з покоління у покоління, заряджаючи страву позитивною енергією. Потім знову сідали за стіл. 

Мешканці селища Карнаухівка стверджують, що каша відновлює сили, дає позитивну енергетику, надихає на збір нового врожаю.

Будьте в курсі останніх новин – підписуйтесь на наші сторінки в Facebook, Viber і Instagram. Також у нас є чат "Дніпро, підвези", де ви можете знайти собі попутників.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах