Музей в Дніпрі зберігає рідкісну літературну пам'ятку

Музей в Дніпрі зберігає рідкісну літературну пам'ятку -

Музей в Дніпрі зберігає рідкісну літературну пам'ятку - фото: facebook.com/litmuseumdnipro

Події
11 липня 2023 16:25

У фондах Дніпропетровського національного історичного музею імені Яворницького у колекції літературних пам’яток зберігається рідкісна книга Павла Супруненка "Легенди Придніпров’я", видана у 1972 році. Весь тираж цієї книги у 15 000 примірників було знищено. Залишилося лише три примірника, один із яких знаходиться у музеї.

Зі слів старшої наукової співробітниці музею Світлани Мартинової, приводом до її знищення, як і багатьох інших українських книжок, стала стаття Олександра Яковлєва "Против антиисторизма", яка містила критику націоналізму й викликала широкий суспільний резонанс. Після її обговорення у відповідних інстанціях з видавничих планів почали викидати історичні твори, ті ж, що встигли видрукувати ще до компанії і навіть отримали в пресі схвальні відгуки.

Валентин Чемерис у автобіографічному романі-придибенції "У зоні Змієносця" описує цю кампанію.
Головним її спрямовувачем в Україні у 1970-і роки був Валентин Маланчук - партійний діяч часів УРСР.  Тільки за перші півроку свого правління він зупинив в видавництвах та типографіях 600 версток приготованих до друку українських книг. Тоді ж, за спогадами Чемериса, до зонального республіканського видавництва "Промінь", якому офіційно заборонялося видавати літературу на історичну тематику, з інспекційною місією прибув заступник голови Комітету у справах видавництв, поліграфії і друку України Шибик. Наслідком інспекції, стане заборона книги Павла Супруненка "Легенди Придніпров’я".

Весь видрукуваний тираж книги, що лежав у друкарні, готовий до відправки на книжкові бази був знищений. Залишилося лише три примірника: у самого автора, редактора книжки - письменника Валентина Чемериса і художника-графіка Анатолія Дерев’янка, який оформлював книгу. Він свого часу і передав до музею видання, яке на сьогодні прийнято вважати музейним раритетом.

Будьте в курсі останніх новин – підписуйтесь на наші сторінки в Facebook, Viber і Instagram. Також у нас є чат "Дніпро, підвези", де ви можете знайти собі попутників.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах