Ольга Стефанішина стверджує, що Україна буде в НАТО незалежно від рішень Вільнюського саміту

О. Стефанішина про саміт НАТО у Вільнюсі -

О. Стефанішина про саміт НАТО у Вільнюсі - фото: eurointegration.com

Події
10 липня 2023 16:39

, Ольга Стефанішина вирушила до Вільнюса для зустріГоловна відповідальна уряду за інтеграцію України до НАТОчей і переговорів напередодні саміту Альянсу.

Тим часом Президент, його команда, Міністерство закордонних справ, Адміністрація також намагаються використати останні дні та години, щоб переконати президента Сполучених Штатів, що настав час запросити Україну в НАТО.

Проте Ольга Стефанішина вважає, що навіть якщо Альянс буде готовий, можна вважати позитивним рішенням для України. 

Коротко про головне з переговорів та про те, як нам слід діяти та хто на нашому боці з інтерв’ю віцепрем’єрки для "Європейської правди".

Чи приїде Зеленський на саміт НАТО?

Ще не прийняте остаточне рішення, так як ще не до кінця зрозумілий формат зустрічей у Вільнюсі і зміст їх рішень. 

 Поки невідомо, чи поїде Зеленський на саміт, адже ще незрозуміло, що в фінальних документах, які будуть лежати перед лідерами альянсу.

Про що будуть говорити на саміті НАТО

Саміт передбачає комплекс рішень. Там буде йтися не тільки про Україну.

По-перше, тривають перемовини з Туреччиною щодо вступу Швеції в Альянс.

По-друге, очікувалося, що саміт затвердить нового генерального секретаря НАТО – але Єнс Столтенберг погодився продовжити свою роботу на рік. 

Ну і звісно ж, темою саміту будуть питання запрошення України до членства та гарантій безпеки для України. З обох "українських" питань перемовини тривають.

Швеція на саміті не стане членом НАТО, бо немає нового генсека. Яке рішення щодо України було б успішним?

Політичне запрошення. Це можливо і необхідно саме зараз, у Вільнюсі. Жодних обмежень, які не дозволяють цього зробити, у правилах Альянсу не існує.

 Ольга Стефанішина проявила бажання, аби всі лідери НАТО, 31 держава, підтвердили, що Україна запрошена до Альянсу, і підтвердили, що новостворена Рада Україна-НАТО має визначити шлях до членства.

Членство - це процес, який має завершитися тоді, коли нами будуть виконані певні безпекові умови. А які саме - чи йдеться про завершення війни, чи про щось інше - це вже потрібно визначити, тут Альянс має індивідуальний підхід. Але почати цей процес, тобто запросити Україну до членства, можна вже зараз.

Хто підтримує Україну в НАТО, а хто ні?

 Емманюель Макрон проявляє  підтримку за членство України в НАТО, виступає за те, щоби створена Рада Україна-НАТО була умовою, сприятливою для досягнення такого членства. І це більше ніж просто підтримка України: Франція є лідером ініціативи про стратегічну автономію Європи, і Макрон реально вважає, що рішення по Україні має бути ухвалене в НАТО саме зараз.

Очевидною і однозначною - звичайно, на нашу користь - є позиція Італії, - вказала віцепрем'єрка. 

 Північноєвропейські країни, такі як Данія та Норвегія, виступають у НАТО єдиним флангом на підтримку України.

І, звісно ж, "Бухарестська дев'ятка", де кожна країна працює на підтримку України. Візит президента в Болгарію продемонстрував, що це не просто декларації, що кожна країна глибоко усвідомлює свою позицію щодо підтримки членства України в НАТО.

Не секрет, що роль США завжди була ключовою. Вона є ключовою і зараз, у перемовинах з Туреччиною щодо членства Швеції в НАТО.

Роль Сполучених Штатів була ключовою і в 2008 році на саміті в Бухаресті, коли Сполучені Штати наполягали на тому, щоб Україна отримала план дій щодо членства в НАТО, а Європа була проти.

А зараз ситуація діаметрально інша. Тепер не США, а Європа вимагає, щоб Україна була в НАТО.

Вступ в НАТО можливий тільки після закінчення війни?

 Зараз дискусія всередині Альянсу полягає в тому, щоби в принципі почати серйозно говорити про членство України в НАТО. А формати почнуть визначати вже після того, як буде визначено принципове політичне рішення.

Зараз очікується, щоб Альянс зрозумів: що навіть після війни безпека і стабільність у Європі можливі лише з Україною у складі військової і адміністративної системи НАТО.

У Альянсі наголошують на створенні Ради Україна-НАТО. Проривне рішення чи формальність?

Насьогодні підхід до Вільнюса - це максимально структурований діалог на рівні НАТО.

Але всі практичні результати саміту (проєкти щодо співробітництва з НАТО, створення Ради Україна-НАТО тощо) не матимуть належного змісту, якщо не будуть підкріплені чітким політичним сигналом, яким має стати політичне запрошення України до НАТО.

Рада Україна-НАТО - це інструмент.

- Ми скористаємося ним належним чином, якщо ця Рада працюватиме для того, щоби привести Україну до членства в НАТО і політично, і юридично, і з військової точки зору. В іншому разі це буде така ж сама комісія, але з більш структурованим підходом до взаємодії з Альянсом.

Тому насправді Вільнюс визначить, чи це буде важливий орган, чи ні, - каже віцепрем'єрка.

Чи вплине на наше бажання стати членом НАТО відсутність запрошення у Вільнюсі?

- Україна буде в НАТО. Незалежно від рішень Вільнюського саміту, - стверджує Ольга Стефанішина.

Якщо зараз рішення щодо запрошення не буде, то однозначно буде потрібен перегляд стратегії. 

Наявність або відсутність запрошення визначає також зміст гарантій безпеки. Бо наявність відстроченого або не ухваленого у Вільнюсі рішення щодо членства України в НАТО, означає, що двосторонні гарантії безпеки стають основними. В такому разі можуть зміститися їхні акценти.

Україна  прямуватиме в НАТО в будь-якому разі, але перебіг цього процесу зміниться, бо без чіткої перспективи членства в Альянсі мотивація буде інша.

Будьте в курсі останніх новин – підписуйтесь на наші сторінки в Facebook, Viber і Instagram. Також у нас є чат "Дніпро, підвези", де ви можете знайти собі попутників.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах