Отримай відповідь: чи можна в Україні здати старі чи пошкоджені долари

Отримай відповідь: чи можна в Україні здати долари 1996 року випуску -

Отримай відповідь: чи можна в Україні здати долари 1996 року випуску - фото: gettyimages.com

Події
14 червня 2023 13:34

Українці почали повідомляти, що у них виникають проблеми у тому, щоб здати "старі" банкноти доларів. Vgorode з'ясував, чи дійсні долари 1996 року випуску і чи можна пошкоджені банкноти зараз здати чи обміняти.

Долари 1996 року випуску – дійсні

Відповідно до постанови Нацбанку №502, банки зобов'язані приймати долари старого зразка – 1996 року випуску. Якщо вони з незначними ушкодженнями, то банки також мають їх обмінювати на нові. Тільки за це потрібно буде заплатити встановлену банком комісію, а ще банкноту спочатку можуть відправити на експертизу, і це забере час.

Справа в тому, що в банкнотах, які випущені після 1996 року, використовувалися нові технології захисту, тому касири в банках не завжди можуть відрізнити підробки. Іноді вони не хочуть ризикувати та не приймають такі банкноти. Однак згідно із законом відмовити в такій операції жоден банк не може.

Що робити, якщо у банку відмовляються приймати долари

Як розповіли Vgorode свої джерела у банківській сфері, відмовити у прийомі доларів 1996 року касири банків не можуть. Якщо це відбувається – потрібно дізнаватися офіційну причину відмови. Якщо вона є незаконною – скаржитися спочатку на гарячу лінію банку, який відмовляється приймати купюру. Усі звернення клієнтів реєструються, тому відповісти клієнту мають. Якщо не допомогло, можна скаржитися в НБУ тут.

Чи можуть не приймати зношені долари

У НБУ повідомили, що якщо банкнота має ознаки значного зношування чи пошкодження, незалежно від року випуску, клієнту можуть запропонувати здійснити операцію інкасо. Прийняті на інкасо банкноти надсилаються іноземному банку-кореспонденту для обміну та отримання придатних банкнот. За цю процедуру клієнту доведеться сплатити комісію за тарифами банку. Зазвичай, це до 30% від суми.

Які купюри приймають на інкасо

Фінансові установи приймають на інкасо від фізичних осіб:

1. банкноти іноземних держав, які придбали під час звернення ознаки зносу та їх рівень ушкодження суттєвіше за те, що можна було б віднести до незначного ушкодження;

2. банкноти іноземних держав, які придбали при зверненні одну або кілька ознак значного зношування/пошкодження:

  • розірвані (розрізані) на частини;
  • із пошкодженими елементами дизайну та захисту (видалені цифрові або текстові позначення номіналу, зображення портрета, оптично змінні елементи захисту, захисні стрічки);
  • зі зміненим початковим кольором паперу та/або зображень;
  • з локальними забрудненнями (плямами), включаючи видимі в ультрафіолетових променях, загальна площа яких перевищує половину площі банкноти;
  • із загальними забрудненнями, включаючи папери, що викликають люмінесценцію, в ультрафіолетових променях;
    обпалені, пропалені, старі (пошкоджені внаслідок тривалої дії вологи, різних рідин, хімікатів або з ознаками гниття);
  • мають явні друкарські вади;

3. банкноти, вилучені іноземною державою з обігу після дати, оголошеної банком-емітентом відповідної валюти (за наявності згоди банку-кореспондента відповідної держави на обмін цих банкнот).

До ознак незначного зносу згідно з додатком до Положення № 1 належать:

  • локальні потертості (часткова втрата фарби на зображеннях) та/або втрата папером жорсткості;
  • відбитки штампів/печаток, написи, включаючи видимі в ультрафіолетових променях, загальна площа яких не перевищує 200 мм2;
  • плями, загальна кількість яких не перевищує трьох штук діаметром до 5 мм кожна;
  • надриви або надрізи, загальна кількість яких не перевищує трьох штук завдовжки до 3 міліметрів кожен;
  • отвори та проколи, загальна кількість яких не перевищує чотирьох штук, діаметром не більше 1 міліметра кожен.

Будьте в курсі останніх новин – підписуйтесь на наші сторінки в Facebook, Viber і Instagram. Також у нас є чат "Дніпро, підвези", де ви можете знайти собі попутників.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах