У Дніпрі боржникам за комунальні послуги можуть блокувати банківські рахунки

У Дніпрі боржникам за комунальні послуги можуть блокувати банківські рахунки -

У Дніпрі боржникам за комунальні послуги можуть блокувати банківські рахунки - фото: brovary.net.ua

Події
25 травня 2023 15:50

Від 6 травня в Україні змінилися правила блокування банківських рахунків за борги – передусім за комунальні послуги.

За словами помічниці директора КП "Теплоенерго" Анастасії Сухіної, раніше арешт накладався, якщо борг становив 100 тисяч гривень або більше. При цьому людина могла безперешкодно користуватися власними коштами на рахунках. Відтепер це може торкнутися будь-якого боржника: за комунальні послуги, кредитами, аліментами, навіть штрафами за порушення правил дорожнього руху – і з будь-яким розміром заборгованості.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

"Теплоенерго" має право подати на боржника до суду, а вже з його рішенням – до виконавчої служби. Вона відкриває провадження та накладає арешт на рахунки в банках. Після блокування рахунку людина може звернутися до виконавчого органу і отримати доступ до частини своїх коштів. Йдеться про суму у розмірі двох мінімальних заробітних плат (13 400 гривень). Тобто людина може користуватися лише цією сумою. А цілком користуватися грошима на рахунку можна буде лише після повної сплати заборгованості. Навіть коли сплачено, розблокування рахунку займає певний час.

На сьогодні містяни заборгували перед КП "Теплоенерго" 1 мільярд 397 мільйонів гривень. Укладено лише 34 договори на реструктуризацію.

Водночас начальниця управління "Водозбут" КП "Дніпроводоканал" Ольга Дробчак зазначила, що у боржників, на яких "Дніпроводоканал" подав до суду і той задовільнив позов, можуть арештувати грошові рахунки до цілковитого погашення заборгованості. Але людина може користуватися сумою у дві мінімальні заробітні плати. На сьогодні дніпряни перед підприємством завинили 625 мільйонів гривень. За період воєнного стану борги збільшилися удвічі. 

Згадане блокування банківських рахунків стосується і несплати штрафів за порушення правил дорожнього руху. Такий штраф необхідно сплатити не пізніше, ніж за 15 днів з моменту, коли постанова про накладення адміністративного стягнення набула чинності. Інакше вона передається на примусове виконання до відділу Державної виконавчої служби за місцем реєстрації власника транспортного засобу. У разі зміни міста реєстрації, власник транспортного засобу може звернутися до сервісного центру МВС та подати заяву для зміни даних.

Будьте в курсі останніх новин – підписуйтесь на наші сторінки в Facebook, Viber і Instagram. Також у нас є чат "Дніпро, підвези", де ви можете знайти собі попутників.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах