У Дніпропетровській області зафіксували 13 випадків сказу: чи є вакцина

У Дніпропетровській області зафіксували 13 випадків сказу: чи є вакцина -

У Дніпропетровській області зафіксували 13 випадків сказу: чи є вакцина - фото: comments.ua

Події
16 травня 2023 13:14

З початку року у Дніпропетровській області підтвердили 13 випадків сказу тварин. Якщо така вкусить людину, то можна отримали смертельно небезпечну хворобу. Єдиний вихід – це своєчасне щеплення. Вакцини в області для цього достатньо.

У Дніпропетровській ОВА розповіли, що останній випадок сказу серед людей в області був у 2017 році. Щороку хворобу виявляють у безпритульних, домашніх і диких тварин. Цьогоріч вже підтвердили 13 інцидентів зараження у собак, котів та великої рогатої худоби.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Людина може заразитися сказом від інфікованої тварини через слину. У разі укусу необхідно ретельно промити рану під струменем води, бажано з милом. Потім – обробити край 5% розчином йоду. Накласти стерильну пов’язку і терміново звернутися до сімейного лікаря або у травмпункт. Там призначать курс профілактичних щеплень. Вчасна імунізація запобігає виникненню захворювання у 96–99% випадків. Антирабічної вакцини в області достатньо, наголосили в обласній військовій адміністрації.

Щоб уникнути масового поширення сказу, необхідно щороку вакцинувати своїх домашніх улюбленців. Та ретельно слідкувати за їхньою поведінкою. Інфіковану тварину вирізняє агресія, посилене слиновиділення, боязнь води, світла. Якщо помітили неадекватний стан – зверніться до ветеринарної служби.

Будьте в курсі останніх новин – підписуйтесь на наші сторінки в Facebook, Viber і Instagram. Також у нас є чат "Дніпро, підвези", де ви можете знайти собі попутників.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах