Підприємці з Дніпра намагалися вивезти до Ірану двигуни для військових літаків

Підприємці з Дніпра намагалися вивезти до Ірану двигуни для військових літаків

Підприємці з Дніпра намагалися вивезти до Ірану двигуни для військових літаків - фото: t.me/SBUkr

Події
02 травня 2023 18:00

СБУ викрила двох підприємців з Дніпра, які намагалися незаконно переправити до Ірану та продати два турбореактивні авіадвигуни.

Як повідомили в пресслужбі СБУ, українські турбореактивні двигуни Д-36 хотіли вивезти до Ірану два власники дніпровської компанії, яка спеціалізується на вантажних перевезеннях до країн Близького Сходу і Африки. За даними слідства, ці агрегати раніше були викрадені під час ліквідації одного з держпідприємств.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Підприємці планувати відремонтувати їх та виготовити на них підроблені документи. А згодом продати іранським замовникам за 400 тисяч доларів. Іноземці хотіли використати їх на військово-транспортних літаках АН-74.

Щоб вивезти авіадвигуни з України зловмисники вносили недостовірні відомості до товарно-транспортних декларацій, де вказали що продукція – це комплектуючі для магістральних газогонів. Втім, співробітники СБУ своєчасно викрили оборудку і заблокували її.

Правоохоронці провели обшуки та виявили авіапродукцію в ангарі на території підприємства. Наразі двигуни вилучено для проведення експертиз. Після цього їх можуть передати на потреби оборонно-промислового комплексу України. Це питання ще вирішується.

У межах кримінального провадження, розпочатого слідчими СБУ за частина 1 статті 333 Кримінального кодексу України (порушення порядку здійснення міжнародних передач товарів, що підлягають державному експортному контролю), триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину і притягнення винних до відповідальності.

Будьте в курсі останніх новин – підписуйтесь на наші сторінки в Facebook, Viber і Instagram. Також у нас є чат "Дніпро, підвези", де ви можете знайти собі попутників.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах