Як перейти з УПЦ МП до Православної церкви України: інструкція

Як перейти з УПЦ МП до Православної церкви України: інструкція

Як перейти з УПЦ МП до Православної церкви України: інструкція - фото: radiosvoboda.org

Події
05 квiтня 2023 16:01

Ще до повномасштабного вторгнення Росії в Україну були свідчення про те, що УПЦ МП – антиукраїнський релігійний інститут, що пропагує ідеї "руського міра". Нещодавно вони вирішили позбутися згадок про Московський патріархат у назві та статуті. Однак це не говорить про припинення всіх зв’язків з російською церквою. Тому більшість українців хочуть перейти до Православної Церкви України. 

Рішення УПЦ МП про зміну статусу, прибравши з нього будь-які згадки про Московський патріархат виглядає неоднозначним. Адже Синод УПЦ МП 27 травня не засудив позицію предстоятеля РПЦ патріарха Кирила, який відкрито підтримує війну в Україні.

За законом України, кожна релігійна громада може самостійно вирішувати, під чиєю юрисдикцією перебувати. Для вірян, які хочуть розірвати будь-які стосунки з УПЦ МП, Священний Синод Православної Церкви України пропонує спрощену процедуру прийняття до ПЦУ, ухвалену 21 березня 2022 року. Тому все більше релігійних громад добровільно приєднуються до ПЦУ.

Як перейти до ПЦУ?

  • Зафіксувати бажання громади бути частиною ПЦУ. Рішення про перехід до ПЦУ буде дійсним тільки якщо збереться кворум – дві третини вірян від загальної кількості людей у релігійній громаді проголосують за перехід.
  • Провести загальні збори релігійної громади для спільного рішення про зміну статуту (положення) громади.
  • Внести зміни у статут та зареєструвати їх у порядку, встановленому статтею 14 Закону України "Про свободу совісті та релігійних організацій".
  • Якщо священник релігійної громади з якихось причин проти переходу в ПЦУ, можна зробити це без нього. Головне, щоб рішення підтримали більшість прихожан. Ті, хто незгодні, можуть зареєструвати нову релігійну громаду.
  •  Якщо громада перейшла без священника, їй призначать нового з ПЦУ. 

Варто зазначити, що ПЦУ – автокефальна, помісна церква, визнана державою та іншими християнськими церквами світу, на відміну від УПЦ МП. Перехід до ПЦУ – це про звільнення від пропаганди РФ та російського впливу, яке відбувалося у церквах Московського Патріархату.

Нагадаємо, що 29 березня представники УПЦ МП мали залишити Києво-Печерську Лавру. Однак вже тиждень комісія Мінкульту не може потрапити до жодного приміщення та повернути церкву державі. Парафіяни, які підтримують московську церкву заблокували доступ до Лаври.

Будьте в курсі останніх новин – підписуйтесь на наші сторінки в Facebook, Viber і Instagram. Також у нас є чат "Дніпро, підвези", де ви можете знайти собі попутників.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах