Карта бойових дій в Україні 1 квітня

Карта бойових дій в Україні 1 квітня.

Карта бойових дій в Україні 1 квітня. Фото: t.me/V_Zelenskiy_official

Події
01 квiтня 2023 11:28
Автор: Дарья Кунец

Сьогодні, 1 квітня, в Україні розпочалася 402-та доба повномасштабної війни з Російською Федерацією. Українські удари по районах концентрації росіян на півдні України, ймовірно, змусять російське угруповання в цьому районі змінити тактику, щоб уникнути ризику ударів.

Vgorode публікує карту бойових дій від Інституту вивчення війни (ISW) за даними 1 квітня.

Російські війська продовжують наземні наступи на лінії Сватове-Кремінна та на лінії фронту Авдіївка-Донецьк. Крім того, російські війська досягли певних перемог у Бахмуті, але українські сили відновили позиції в районі навколо міста.

Російські офіційні особи продовжують заявляти, що російські війська не планують офіційної другої хвилі мобілізації. Але російські чиновники продовжують відправляти українських дітей у табори до Росії.

Мапа бойових дій в Україні 1 квітня.Мапа бойових дій в Україні 1 квітня. Фото: ISW

У Генштабі України повідомили, що російські війська вели безуспішні наступальні дії поблизу Стельмахівки, Макіївки, самої Кремінної, Діброви, Кузьмине, Григорівка, Білогорівка та Берестове. У Луганській обласній військовій адміністрації України зазначили, що за минулу добу на цьому напрямку російсько-українські війська відбулися 20 бойових зіткнень.

Мапа бойових дій в Україні 1 квітня.Мапа бойових дій в Україні 1 квітня. Фото: ISW

Російські війська продовжують наступальні операції в Бахмуті та його околицях і досягли успіхів у місті станом на 31 березня. Геолокаційні кадри показують прапор "вагнерівців" на будівлі в центрі Бахмута в межах кількох кварталів від будівлі міської адміністрації. Російські військові блогери стверджували, що війська "Вагнера" продовжують атакувати північний і південний Бахмут і безуспішно намагаються наступати на захід у напрямку Хромового. Один відомий військовий блогер зазначив, що "Вагнеру" не вдається досягти значного прогресу в Бахмуті і що всі атаки в місті та навколо нього безуспішні. Фінансист "вагнерівців" Євген Пригожин заявив, що немає ознак того, що українські війська залишають Бахмут, стверджуючи, що не звітує про повний обсяг власних здобутків у Бахмуті, і закликав звичайні російські сили навколо Бахмута продовжувати утримувати фланги та підтримувати операції Вагнера в межах міста. У Генштабі України повідомили, що російські війська продовжили штурм міста Бахмут і провели додаткові безуспішні наступальні дії на північний захід від Бахмута в районі Оріхово-Василівки.

Українські війська відновили позиції навколо Бахмута, і українські чиновники продовжують наголошувати на важливості продовження оборони України в цьому районі 31 березня. Геолокаційні кадри, опубліковані 31 березня, свідчать про те, що українські війська провели контратаку на південний захід від Бахмута та відновили втрачені позиції на південь від Іванівського. Заступник міністра оборони України Ганна Маляр заявила, що віддана оборона України Бахмута стала "найдорожчою" російською спробою війни та зазначила, що "час, озброєння, техніка та величезні втрати, витрачені противником на взяття Бахмута не виправдовує себе з точки зору військової доцільності".  Заява Маляра підтверджує оцінку ISW про те, що українська оборона Бахмута залишається стратегічно надійною, доки українські війська змушують російські війська відводити живу силу та техніку, не зазнаючи при цьому великих втрат для українських військ. Командувач Сухопутних військ ЗСУ генерал-полковник Олександр Сирський 31 березня повідомив, що російські війська на окремих ділянках Бахмута помітно нервують через те, що час не проти них, і у них менше людських ресурсів для штурму українських позицій.

Мапа бойових дій в Україні 1 квітня.Мапа бойових дій в Україні 1 квітня. Фото: ISW

Мапа бойових дій в Україні 1 квітня.Мапа бойових дій в Україні 1 квітня. Фото: ISW

Українські удари по районах концентрації росіян на півдні України, ймовірно, змусять російське угруповання в цьому районі змінити тактику, щоб уникнути ризику ударів. Південне оперативне командування Збройних сил України заявило, що російські війська в цьому районі розосереджуються та розосереджують війська та техніку, щоб не подати цілі. Південне оперативне командування Збройних сил України також зазначило, що за минулу добу українська авіація та ракетно-артилерійські підрозділи завдали ударів по двох районах російського зосередження. На відео з геолокацією, опублікованому 30 березня, видно український удар по російській системі радіоелектронної боротьби (РЕБ) у Новій Каховці.

31 березня російські війська продовжували регулярні обстріли Херсонської, Миколаївської, Дніпропетровської та Запорізької областей.

Мапа бойових дій в Україні 1 квітня.Мапа бойових дій в Україні 1 квітня. Фото: ISW

Мапа бойових дій в Україні 1 квітня.Мапа бойових дій в Україні 1 квітня. Фото: ISW
Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах