Податківці із Дніпропетровської області вкрали 150 мільйонів у компаній, які опинилися в окупації

Податківці із Дніпропетровської області вкрали 150 мільйонів у компаній, які опинилися в окупації -

Податківці із Дніпропетровської області вкрали 150 мільйонів у компаній, які опинилися в окупації - фото: t.me/SBUkr

Події
28 березня 2023 17:19

Правоохоронці викрили ділків, які вкрали більше 150 мільйонів гривень в українських компаній, які опинилися під тимчасовою окупацією РФ.

Як повідомили у Службі безпеки України, до оборудки причетні посадовці Державної податкової служби. Через злочинні дії чиновників українські підприємці втратили понад 150 мільйонів у гривневому еквіваленті.

Схема полягала у махінаціях із ПДВ. Зокрема, ділки привласнювали "податковий ліміт", який належав українським компаніям, що опинилися під тимчасовою окупацією росіян. Це давало їм право сплачувати менше власного ПДВ і заробляти на цьому десятки мільйонів гривень.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

З'ясувалося, що до незаконної діяльності причетний керівник управління з питань запобігання та виявлення корупції Головного управління Державної податкової служби у Дніпропетровській області та два його підлеглі колеги. Для реалізації схеми її учасники несанкціоновано втручалися у податкові бази даних і підробляли цифрові підписи керівників компаній. Це дозволило ділкам в електронних кабінетах платників податків тимчасово непрацюючих підприємств реєструвати фіктивні господарські операції з афілійованими комерційними структурами.

Оборудки проводилися без відома керівників підприємств з непідконтрольних територій і мали на меті викрадення їхніх активів шляхом безпідставного перенесення на них зобов’язань зі сплати ПДВ. Наразі трьом чиновникам і двом їхнім спільникам, у тому числі "бухгалтерці", яка вела чорну бухгалтерію ділків, повідомлено про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України:

  • крадіжка, вчинена в особливо великих розмірах;
  • несанкціоновані дії з інформацією, яка оброблюється в електронно-обчислювальних машинах (комп'ютерах), автоматизованих системах, комп'ютерних мережах або зберігається на носіях такої інформації, вчинені особою, яка має право доступу до неї.

Тривають слідчі дії для встановлення і притягнення до відповідальності всіх винних осіб.

Будьте в курсі останніх новин – підписуйтесь на наші сторінки в:

Також у нас є чат "Дніпро, підвези", де ви можете знайти собі попутників.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах