Бабуся з Дніпропетровщини самотужки поїхала в РФ, щоб повернути свого онука в Україну

Бабуся з Дніпропетровщини самотужки поїхала в РФ, щоб повернути свого онука в Україну

Бабуся з Дніпропетровщини самотужки поїхала в РФ, щоб повернути свого онука в Україну - фото: youtube.com/@weukrainetv

Події
14 березня 2023 12:22

Мешканка Нікополя поїхала в Росію, щоб врятувати та повернути в Україну свого єдиного онука, у якого померла мама. Над хлопчиком знущалися за те, що він українець. 

12-річний Кирило жив у Росії останні 10 років. Його мама Яна переїхала туди з ним до нового чоловіка. У день повномасштабного вторгнення, 24 лютого 2022 року, жінка раптово померла, а хлопчик залишився сиротою. Про це розповіли у сюжеті телеканалу "Ми – Україна".

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Чоловік Яни не захотів усиновлювати хлопчика. Тому його передали в родину подруги, чоловік якої воював проти України. Там Кирила всіляко принижували за те, що він українець. Тому підліток зателефонував бабусі з Нікополя, яка відразу кинулася його рятувати.

Аллі 63 роки. Вона зібрала всі необхідні документи, взяла дозвіл на опіку від його рідного батька, який проживає в Нікополі, та поїхала в Ленінградську область в Росію. Там кілька місяців поспіль ходила в усі можливі інстанції.

Спочатку їй не хотіли віддавати онука, бо вона українка. Однак жінка всеодно продовжила робити все можливе, щоб повернути дитину додому. Згодом це дало результат.

Росіяни віддали Кирила бабусі та змусили підписати документи про невиїзд. За порадою українських юристів, жінка з онуком відразу поїхала в Білорусь, де їм вдалося перетнути кордон та потрапити в Україну. Там їх зустріли українські волонтери.

– Ніколи не була далі від Нікополя і на електричках не їздила. А тут довелося такий круг зробити. Скільки кордонів пройти. Як кажуть заради внуків на все готова бабуся, – розповіла Алла.

12-річний Кирило разом з бабусею Аллою поїхав в рідний Нікополь.

За словами колишнього дитячого омбудсмена Миколи Кулеби, наразі не існує єдиної дієвої процедури повернення українських дітей з Росії в Україну. Однак це можливо, якщо правильно зібрати всі необхідні документи. 

Будьте в курсі останніх новин – підписуйтесь на наші сторінки в Facebook, Viber і Instagram. Також у нас є чат "Дніпро, підвези", де ви можете знайти собі попутників.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах