5 порад, як залишатися бадьорим, якщо часто немає світла і доводиться працювати ночами

5 порад, як залишатися бадьорим, якщо часто немає світла і доводиться працювати ночами -

5 порад, як залишатися бадьорим, якщо часто немає світла і доводиться працювати ночами - фото: freepik.com

Події
30 сiчня 2023 09:00

Постійні відключення світла, тривоги, ненормований робочий графік, недосипання позначаються на самопочутті українців. Vgorode зібрав 5 порад, як залишатися бадьорим у таких умовах.

1. Коли вдається поспати, зробіть максимальну темряву. Клітини сітківки ока сприймають світло і передають інформацію в мозок, навіть якщо вони закриті. Тому фахівці рекомендують надягати маску для сну. Якщо ви спите в бомбосховищі, це може бути шарфик, тканина або інший предмет, який зможе забезпечити темряву під час сну. По можливості перед сном краще провітрити приміщення.

2. Відновити концентрацію уваги, продуктивність та фокусування на роботі допомагає денний сон. За інформацією МОЗ, він працює як антидепресант та заряджає енергією. Однак важливо, щоб цей сон був не надто довгим. Вдень рекомендують спати не більше години. Найкраще 20-30 хвилин.

Якщо ж довго спати вдень, то можна прокинутися з почуттям тяжкості і тоді, навпаки, не буде сил працювати. Ще тривалий сон посеред дня може порушити внутрішній годинник організму і викликати своєрідний "збій". Тобто, порушиться режим дня, а отже, будуть проблеми зі сном, неконтрольоване почуття голоду, брак енергії.

3. Якщо дедлайни горять і потрібно терміново "включитись у роботу", то можна випити енергетик. Це зараз дуже популярний спосіб серед військових, котрим постійно потрібно бути сконцентрованими. Наприклад, підійде новий енергетик "Воля". Він класичного смаку – щось між солодким та кислим. Це, до речі, перший український енергетик, виготовлений на природній мінеральній воді "Моршинська". Він містить кофеїн, а також у складі вітаміни B5, B6, B7, B12.

- На створення енергетика IDS Ukraine надихнули наші відважні військові, які у тяжких боях на фронті борються за перемогу України. Компанія вирішила підтримати їх незламний дух і потужну енергію. Слоган продукту нагадує про те, що робить українців непереможними – "Заряд незламної Волі", – кажуть у компанії.

Перша партія нового енергетика вирушила військовим, щоб підтримати їхню бадьорість та концентрацію в умовах активних бойових дій. Обсяг благодійної допомоги становив 40 тисяч баночок, які вже підтримують тіло та бойовий дух бійців під Бахмутом, Херсоном та Запоріжжям. Надалі компанія планує налагодити регулярне безоплатне постачання енергетика на фронт для наших військових.

Купити новий український патріотичний енергетик можна буде ексклюзивно через національного оператора доставки води та супутніх товарів mywatershop.ua вже з другої половини січня. У лютому він надійде до торгових мереж.

4. Перед сном намагайтеся не вживати кофеїну (протягом 6 годин перед сном), алкоголю (протягом 4 годин перед сном) та великої кількості їжі. Якщо ви вже лежите, але не виходить заснути протягом 20 хвилин, то вставайте та займайтеся справами. Лягати спати потрібно, коли починаєте почуватися сонним.

У МОЗ рекомендують дорослим з 18 до 60 років спати не менше ніж 7 годин на добу, дітям 6-12 років – 9-12 годин, а у віці 13-18 років – 8-10 годин. Перед сном варто знизити рівень емоційного навантаження – не дивитися гостросюжетних фільмів, не сидіти у соцмережах. Краще почитати чи поспілкуватися (спокійно та приємно) з близькими.

5. Потрібно постаратися організувати свій порядок дня. Лягати спати і прокидатися приблизно в один і той же час. Правильно та повноцінно харчуватися, мати регулярну фізичну активність. Це може бути будь-що, головне регулярно. Потрібно раціонально розподілити час роботи та відпочинку, щоб перемикатися від фізичної праці до розумової та навпаки. Завдання рекомендують розподіляти за пріоритетністю. В обідню перерву якомога краще вийти погуляти пішки 20-30 хвилин, під час роботи теж краще робити маленькі перерви.

Уточнимо, що постійна втома може бути і симптомом якогось захворювання. Тож, якщо ви достатньо спите, правильно харчуєтеся і займаєтеся спортом, а сил все одно немає - зверніться до сімейного лікаря.

Будьте в курсі останніх новин – підписуйтесь на наші сторінки в Facebook, Viber і Instagram. Також у нас є чат "Дніпро, підвези", де ви можете знайти собі попутників.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах