Хірург із Дніпра розповів, як рятує важкопоранених військових

Хірург із Дніпра розповів, як рятує важкопоранених військових -

Хірург із Дніпра розповів, як рятує важкопоранених військових - фото: adm.dp.gov.ua

Події
28 жовтня 2022 13:49

Кардіохірург Сергій нині рятує не тільки цивільних, але і військових. Двері операційної за ним зачиняються мінімум двічі на день.

У Дніпропетровській ОВА розповіли, що вперше за операційний стіл чоловік став 37 років тому під час інтернатури. Сергій каже, що було страшно і хвилювання з’являється навіть зараз. Коли готується до складного пацієнта, для якого хірургічне втручання – єдиний порятунок.

Кардіохірург розповів, що є спеціальна таблиця, куди вносять показники пацієнта і потім вона видає відсоток ризику. Він може бути, наприклад, 80%.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

- Ти йдеш в операційну і розумієш, що вірогідність того, що пацієнт виживе, дуже мала. Але лишається ще 20%. Хіба ними можна знехтувати? – ставить він риторичне запитання.

Нині тяжких пацієнтів стало ще більше, у тому числі випадків інфарктів. Одна з причин – постійний стрес. Інша – запізнє звернення до лікаря. За словами хірурга, вже прооперували більше тисячі переселенців, які приїхали з Харківської, Донецької, Луганської та Запорізької областей.

На операційному столі опинялися й люди з проникаючими пораненнями серця – наші захисники. Сергій каже, що таких випадків небагато, але вони складні.

- У нас був 33-річний військовий з вогнепальним осколковим пораненням грудної клітини. Уламок пройшов через легеню, потім серце та застряг у життєво-небезпечній ділянці. Інколи цей шматок ворожого металу складно знайти. На рентгені ти його бачиш. Заходиш у серце і не знаходиш, бо він прикритий тканинами, – згадує хірург. 

Хірург щодня рятує серця людей -Хірург щодня рятує серця людей - фото: adm.dp.gov.ua

Такі операції можуть тривати від двох до п’яти годин. Проводять їх на відкритому серці, яке спочатку зупиняють. Пацієнт не дихає і стає холодним. Поки людину оперують, працює апарат штучного кровообігу. Після пацієнта зігрівають, "включають" серце і дихання.

Хірург зазначає, що порятунок "поранених" сердець – не його особиста заслуга. За кожне життя в операційній б’ються від п’яти до семи спеціалістів. Це командна робота.

- Був у мене тяжкий пацієнт. Після операції він щороку приходить привітати мене з Днем медпрацівника. Цьогоріч спитав у нього, вкотре вже. Він каже – сімнадцятий раз. Розумієте? Людина живе сімнадцять років! Коли ти це усвідомлюєш, розумієш, що недарма обрав саме кардіохірургію, – резюмує Сергій.  

Будьте в курсі останніх новин – підписуйтесь на наші сторінки в Facebook, Viber і Instagram. Також у нас є чат "Дніпро, підвези", де ви можете знайти собі попутників.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах