У Дніпрі "благодійний фонд" привласнював гроші, які збирали на ЗСУ

У Дніпрі "благодійний фонд" привласнював гроші, які збирали на ЗСУ -

У Дніпрі "благодійний фонд" привласнював гроші, які збирали на ЗСУ - фото: dp.npu.gov.ua

Події
14 вересня 2022 12:56

Правоохоронці викрили масштабну схему – "благодійний фонд" збирав гроші на придбання ЗСУ бронежилетів, шоломів, приладів нічного бачення та іншої амуніції. Але насправді кошти йшли не за своїм призначенням.

Організатором "фонду" став депутат однієї з міських рад на Сумщині. Він створив два кол-центри – у Києві та Дніпрі. Депутат найняв менеджерів та операторів, які працювали в офісах. Вони телефонували бізнесменам, просили їх допомогти у придбанні конкретних товарів для військових і надавали реквізити благодійної організації.

Отримані гроші пересилали на рахунки підконтрольних осіб-підприємців, а потім розділяли їх між собою. У такий спосіб вдалося зібрати майже дев’ять мільйонів гривень та ошукати близько шести тисяч людей, розповіли у ГУ НП у Дніпропетровській області.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Щоб приховати свою діяльність, "фонд" перераховував на потреби ЗСУ пів відсотка від зібраної суми. При цьому вони регулярно звітували про свою псевдоблагодійність перед тими, хто їм надсилав гроші. Для переконливості навіть записували відеоролики про те, яку допомогу вони начебто надавали військовим.

Правоохоронці провели 30 обшуків, в тому числі в приміщеннях кол-центрів і у фігурантів вдома. У результаті вилучили комп’ютерну техніку, носії інформації, банківські картки, мобільні термінали, документи, записи ошуканих осіб і тих, кого вони планували обдурити.

Організатора схеми та сім його спільників затримали. Їм оголошено підозри у створенні злочинної організації та шахрайстві.  За такі дії їм загрожує до 12-ти років позбавлення волі.

Будьте в курсі останніх новин – підписуйтесь на наші сторінки в Facebook, Viber і Instagram. Також у нас є чат "Дніпро, підвези", де ви можете знайти собі попутників.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах