Експерт розповів про ризики для Дніпропетровської області у разі вибуху на ЗАЕС

Експерт розповів про ризики для Дніпропетровської області у разі вибуху на ЗАЕС -

Експерт розповів про ризики для Дніпропетровської області у разі вибуху на ЗАЕС - фото: epravda.com.ua

Події
12 вересня 2022 13:03

Запорізька атомна електростанція з березня перебуває під контролем окупантів. З її території росіяни постійно обстрілюють неокуповані території України на протилежному березі – Нікополь, Марганець та інші населені пункти Дніпропетровської області.

Професор Державної екологічної академії Міндовкілля, голова науково-технічної екологічної ради при департаменті екології Дніпропетровської обласної адміністрації Григорій Шматков розповів в інтерв’ю "Суспільному" про небезпеку обстрілів та потенційну небезпеку для Дніпропетровщини у разі аварії.

За його словами, Нікополь знаходиться на відстані шести кілометрів від станції, Марганець – приблизно 20 кілометрів, трохи далі Покров. Загалом понад 300 тисяч мешканців Дніпропетровщини потрапляють у 30-кілометрову зону.

Експерт вважає, що місце для розташування АЕС обрали невдало. Її побудували на насипних пісках прямо на березі Каховського водосховища, яке є однім з останніх в каскаді водосховищ Дніпра. Тому російські війська використовують станцію для шантажу, бо в разі руйнування греблі чи самої АЕС станеться катастрофа.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Професор пояснив, що реакторні блоки дуже захищені. Там залізобетон товщиною близько шести метрів, а використовувалася не маленька металева проволока, а величезні канати, які багаторазово сплетені. Зруйнувати такий блок складно, він навіть може витримати падіння великого літака. Якщо влучить снаряд, ракета чи міна – реактор витримає. Можуть бути лише якісь відколи. Утім, є багато додаткових об’єктів, які забезпечують роботу реактора і якщо їх порушити, то порушиться робота енергоблоку.

За словами професора, дуже складно передбачити, який ступінь аварії може відбутися на ЗАЕС. Якщо це буде пожежа на реакторі, вибух реактора з пожежею – дим та хмара піднімуться. Це охопить сотні кілометрів.

- Якщо це буде аварія на одному з енергоблоків, руйнування, але встигли заглушити, пожежі немає, то не буде такого вибуху енергоблока, як був на Чорнобильській станції. Хоча якщо реактор піде в розгін, то буде такий вибух, нікуди не дінешся. Відсутність охолодження також може призвести до вибуху, – пояснив Григорій Шматков.

Раніше МАГАТЕ зазначило, що для запобігання аварії треба вжити заходів, як негайне встановлення зони ядерної безпеки. Професор говорить, що ця заява вразила багатьох спеціалістів, оскільки немає чіткого визначення, що таке зона безпеки для ядерної станції. Наприклад, є поняття "санітарно-захисна зона" – це три кілометри.

Місто Енергодар розташовується від станції на відстані п’яти кілометрів. В радіусі трьох кілометрів не повинно бути жодних населених пунктів, житла, об’єктів тощо. А при виведенні АЕС з експлуатації (нештатний режим) і викиді не можна визначити, яка буде зона. Для цього потрібно змоделювати всі можливі випадки і на всі можливі погодні умови. Дощі – це одна ситуація, на місці можуть частково опуститися викиди, якщо немає цього – розсіювання може бути.

У разі аварії потрібно буде відселяти людей. В залежності від погодних умов – це 30-50 кілометрів.

- Вченим-спеціалістам потрібно виділити якісь кошти на розробку всіх різноманітних сценаріїв можливих аварій та заходів безпеки. Та бути готовими до будь-якого випадку, – вважає ескперт.

Будьте в курсі останніх новин – підписуйтесь на наші сторінки в:

Також у нас є чат "Дніпро, підвези", де ви можете знайти собі попутників.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах