Який обігрівач обрати, аби пережити найскладнішу зиму: переваги, недоліки та ціни
Який обігрівач обрати, аби пережити найскладнішу зиму: переваги, недоліки та ціни
Події
09 вересня 2022 17:50
Який обігрівач обрати, аби пережити найскладнішу зиму: переваги, недоліки та ціни - фото: freepik.com

В цьому році, через війну, на українців чекає найскладніша зима. Аби забезпечити усіх теплом у холодну пору, температура в оселях коливатиметься в межах 17-18 градусів. Це майже на чотири градуси нижче за норму. Тому, більшість людей вже зараз починають задумуватися про утеплення житла додатковим обладнанням. Найчастіше обирають саме обігрівачі.

Vgorode розповість, які існують види обігрівачів, скільки вони коштують та який краще обрати для квартири або приватного будинку.  

Електричні конвектори 

Які переваги та недоліки має електричний конвектор
Які переваги та недоліки має електричний конвектор - фото: freepik.com

Ці обігрівачі є одними з найпопулярніших серед населення. Вони впускають холодне повітря через нижні отвори в корпусі і прогрівають його. В результаті воно стає легшим і виходить назовні через верхню частину приладу. Таким чином, відбувається природна циркуляція та обігрів приміщення. 

Електричний конвектор є портативним приладом, який отримує електроенергію від звичайної розетки та може переміщатися на будь-яке доступне місце. 

Переваги: безшумний; не нагрівається до високих температур, тому безпечний для тварин та дітей; легко поєднується в єдину опалювальну мережу; простота в установці; низька собівартість; не пересушує навколишнє повітря; може використовуватися в умовах підвищеної вологості;  можливість гнучкого регулювання температури в приміщенні. 

Недоліки: сильна витрата електроенергії; може мати неприємний запах, якщо пил потрапить на відкритий нагрівальний елемент; ефективний тільки в невеликих приміщеннях (до 30 квадратних метрів з невисокими стелями). 

Вартість: від 1500 гривень до 10 тисяч гривень.  

Тепловентилятори 

Які переваги та недоліки має  тепловентилятор
Які переваги та недоліки має тепловентилятор - фото: freepik.com

Обігрівачі такого типу також обирають доволі часто. Цей опалювальний прилад нагріває потік повітря, що продувається через нагрівальний елемент, за допомогою вбудованого вентилятора. Після чого в приміщенні стає тепло.

Тепловентилятор споживає приблизно 1 кіловат електроенергії для опалення 10 квадратних метрів площі приміщення. Такі опалювальні прилади практично миттєво нагрівають повітря. Вони використовуються як в домашніх умовах, так і в промислових цілях. 
 
Переваги: швидке нагрівання приміщення; мінімальне споживання енергії;  через малий розмір є непомітними і вписуються в будь-який інтер’єр.  

Недоліки: сильний шум; неприємний запах, якщо пил потрапляє на теплову спіраль. 

Вартість: від 600 гривень до 5 тисяч гривень.  

Масляні обігрівачі 

Масляні обігрівачі користуються великим попитом
Масляні обігрівачі користуються великим попитом - фото: freepik.com

Ці нагрівальні прилади користуються великим попитом. Такі радіатори виконують свої функції, використовуючи ТЕН – нагрівальний елемент, який розташовується в закритому корпусі пристрою. Він відповідає за обігрів та розміщується в теплоносії – технічній олії. Після включення пристрою в розетку спрацьовує ланцюжок – нагрівальний елемент нагрівається першим, передає тепло маслу, а масло – корпусу обігрівача, від якого гріється повітря.  

Це комфортний, мобільний, легкий в транспортуванні прилад з широкими можливостями по вибору потужності. Він може повністю обігріти приміщення у разі аварійного відключення опалення. 

Переваги: завдяки олії, набагато довше зберігає тепло в приміщенні; безшумна робота; просте і зрозуміле управління; легко переноситься і перевозиться; вважається екологічно чистим. 
 
Недоліки: сильне нагрівання корпусу, що робить обігрівач небезпечним для тварин та дітей; зберігання в зимовий період в приміщенні, яке не опалюється, може пошкодити корпус і викликати витік масла. 

Вартість: від 3 тисяч гривень до 13 тисяч гривень.  

Електричні інфрачервоні обігрівачі 

Інфрачервоні обігрівачі дозволяють швидко зігрітися
Інфрачервоні обігрівачі дозволяють швидко зігрітися - фото: freepik.com

Останнім часом такі обігрівачі також часто купують для утеплення оселі. Основний принцип дії цих приладів: використання різних елементів, які нагріваються та випускають інфрачервоні промені, що віддають тепло предметам, а не середовищу. 

Інфрачервоні обігрівачі ідеально підходять для того, щоб дуже швидко зігрітися. Фахівці рекомендують для квартир, дач і котеджів використовувати пристрої потужністю нижче 1,5 кіловат. 

Переваги: економічність та енергоефективність; компактність і мобільність; можуть обігрівати будинок, отримуючи електроенергію від звичайної розетки; легкі в експлуатації.  

Недоліки: незвичність дії інфрачервоного тепла, яка спочатку обігріває предмети, і тільки потім повітря; збільшення навантаження на електромережу. 

Вартість: від 1700 гривень до 6 тисяч гривень. 

Керамічні панелі 

Керамічні панелі чудово вписуються в інтер'єр приміщення
Керамічні панелі чудово вписуються в інтер'єр приміщення - фото: freepik.com

Керамічні панелі, порівняно зі стандартними обігрівачами, набагато краще справляються зі своїм основним завданням – зробити в приміщенні комфортну для життя температуру.

Панель віддає тепло у вигляді Ік-променів, які безпосередньо досягають навколишніх предметів і не гріють повітряний простір. 

Такі панелі можна використовувати як додатковий обігрівач, так і в якості основного джерела тепла. За рахунок великого коефіцієнта тепловіддачі економія електричної енергії може досягати близько 30%. 

Переваги: не сушить повітря; не підіймає пил; простота монтажу; економія енергії; подвійний принцип віддачі тепла; вироблена з екологічно безпечних матеріалів; не сильно нагріваються, що робить їх безпечними; безшумні.  

Недоліки: неможливість ремонту; висока ціна; погана придатність до використання разом з термостатами.

Вартість: від 1100 до 6500 гривень.  

Обігрівачі для великих приміщень

Як обігріти великі приміщення
Як обігріти великі приміщення - фото: poradum.com.ua

Якщо є потреба обігріти велике приміщення, або склад, то для цього призначені теплові гармати та завіси.  
 
Теплова гармата – це мобільний обігрівач, призначений для великих приміщень: гаражі, склади, павільйони, торгові майданчики. Їх потужність в рази вище, ніж у побутових. Проте, вони не призначені для обігріву будинку або квартири.  

Вартість: від 3900 гривень до 27 тисяч гривень 

Теплова завіса також не частий варіант опалення будинку. Вона більше підійде для нежитлових приміщень: склад, магазин, цех на виробництві. Працює прилад без шуму та дуже ефективно. 

Вартість: від 2500 гривень до 30 тисяч гривень.  

На що варто звертати увагу при виборі обігрівача 

  • Площа обігріву. Вважається, що для обігріву одного квадратного метра приміщення, що не опалюється, потрібно не менше 100 Ват потужності приладу. 
  • Управління обігрівача: механічне або електронне. Обігрівачі з механічним керуванням дозволяють вибирати лише рівні потужності та температури. Моделі з електронним керуванням пропонують більше налаштувань, різних режимів роботи та пульт.
  • Додаткові функції: захист від вологи, термостат, автовідключення при перегріві тощо. 
  • Розмір та кріплення.
  • Безпека: наскільки сильно нагрівається корпус та який ризик отримання опіків та виникнення пожежі. 
  • Ціна.

Нагадаємо, раніше ми писали, як утеплити житло до зими та заощадити. Експерти зазначають, що немає універсального вирішення теплового питання для українців. У кожного є свій економний і не дуже варіант. Важливо, щоб кожна родина мала право вибору, і, в залежності від бюджету, сама обирала як утеплювати оселю. Це може бути як повне підлаштування будинку до цьогорічної зими або часткові методи, які допоможуть зробити житло теплішим та зекономити. 

Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах