Як розпізнати ракету, літак чи ППО за звуком і врятувати життя
Як розпізнати ракету, літак чи ППО за звуком і врятувати життя
Події
06 вересня 2022 18:13
Як розпізнати ракету, літак чи ППО за звуком і врятувати життя - фото: ukrinform.ua

В Україні вже півроку триває повномасштабна війна. Досі не можливо звикнути до звуків сирени, ракет, літаків, пострілів, вибухів та роботи ППО. Інколи стає страшно навіть від грому. Аби не керуватися панікою, варто навчитися розрізняти звуки війни та знати, що робити під час загрози небезпеки.  

У Боярському Гуманітарному штабі розповіли, як визначити вид зброї і роботу ППО та нагадали, як діяти у кожному випадку.  

Як розпізнати за звуком роботу ППО 

Збиття ракети
Збиття ракети - фото: nv.ua

Вибух здійснюється в повітрі та схожий на розрив величезної петарди чи постріл салютної установки (фейерверку). Вночі за кілька секунд до цього звуку можна побачити спалах світла. Якщо ви чуєте ці звуки, це означає, що наші захисники наносять удари по повітряним цілям ворога – літакам і ракетам. 

Наголосимо, що при роботі ППО потрібно також залишатися в укритті, оскільки вона є відповіддю на повітряну небезпеку. Також сховище може врятувати ваше життя від уламків ракет.  

Як розпізнати звук літака 

Як розпізнати звук літака
Як розпізнати звук літака - фото: ukrinform.ua

Звук літака – це гудіння у небі. Чим ближче літак, тим гучніше звук. 

З літаків ворога можуть запускати ракети чи скидати бомби. На жаль, відрізнити ворожий літак від українського за звуком неможливо. Тому потрібно діяти правильно і шукати укриття. Якщо його немає і ви перебуваєте в будинку, то найбезпечніші місця – куток кімнати, передпокій чи ванна кімната без вікон. 

Варто лягти обличчям вниз, руки і ноги зігнути під корпусом. Це потрібно для того, щоб після обрушення, якщо воно станеться, була можливість піднятися під вагою уламків або хоч трохи посунутись. Якщо ви на відкритому просторі – дійте так само.  

Після вибуху потрібно зачекати не менше хвилини-двох, поки всі уламки впадуть. Прислухайтеся, чи не йде літак на другий захід. Потім піднімайтесь та допомагайте постраждалим. 

Як розпізнати звук ракети 

Як розпізнати звук ворожої ракети
Як розпізнати звук ворожої ракети - фото: suspilne.media

Ракету можна легко помітити та зреагувати. Вночі це яскравий спалах на обрії, а вдень – димні сліди.

Звук ракети, що летить, нагадує свист із шурхітом. Якщо людина чує такі звуки, потрібно ховатися в укриття або заглибленому приміщенні.  

Як розпізнати звук артилерії – міномети і гаубиці 

Як розрізнити звук мінометів та гаубиць
Як розрізнити звук мінометів та гаубиць - фото: 5.ua

Довгий і тягучий свист – це звук снаряду, випущеного з міномету або гаубиці. Міни летять трохи повільніше, снаряди з гаубиці – швидше.  

Якщо до початку обстрілу, коли була оголошена повітряна тривога, ви не встигли сховатися в укриття, то у вас, скоріше за все, вже не буде часу туди добігти. Тому почувши ці звуки, негайно падайте в будь-яке заглиблення, ямку, чи просто на землю. Таким чином ви зменшите ризик отримати поранення чи загинути. 

Як розпізнати реактивні системи залпового вогню – "Гради" і "Смерчі"

Як розпізнати роботу РСЗВ
Як розпізнати роботу РСЗВ - фото: korrespondent.net

Постріли з РСЗВ нагадують шурхіт, оскільки ракети випускають одна за одною. За хорошої погоди їх чути на великій відстані. Звук ракети, що летить, нагадує свист. Ракети з "Градів" летять трохи повільніше, зі "Смерчів"– швидше. 

Якщо ви почули ці звуки, у вас є десять секунд на те, щоб знайти укриття. Підійде навіть невелике заглиблення чи яма. Якщо поруч такого немає – просто лягти на землю. 

Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах